‘Strijders’ van Steve Bannon moeten abdij in Italië verlaten

Donderdag 29 juli 2021 19:10 – Bron: ADN/INB/RAI- Beeld: Publiek domein
 -Turijn- Er komt geen speciale academie voor rechts-katholieke-nationalisten in een ­abdij in Midden-Italië.

De droom van rechts-nationalisten, voornamelijk katholiek, om in een middeleeuwse abdij in Italië hun eigen ­opleidingen te geven, gaat definitief in rook op. De volgelingen van Steve Bannon, ooit de strateeg van de toenmalige rechts­populistische Amerikaanse president Donald Trump, hebben de sleutels moeten teruggeven aan het Italiaanse ministerie van Toerisme en Cultuur. Het ministerie is van plan de abdij ­opnieuw ‘open te stellen voor iedereen’ en ziet meer heil in toerisme.

Eindeloze juridische procedures

Er is jarenlang een juridische strijd uitgevochten voor het ­beheer van het klooster Certosa di Trisulti, in de provincie Frosinone in Midden-Italië. In 2018 ging het beheer naar de vereniging Dignitatis Humanae Institute (DHI) van Benjamin Harnwell, die nauw verwant is met Steve Bannon. Dignitatis Humanae sloot toen een huurovereenkomst voor ­negentien jaar, op basis van een huurprijs van 100.000 euro per jaar ex. btw.

Maar in de streek brak een storm van protest tegen het project op. In een onderzoeksprogramma op de publieke omroep Rai werd de vraag gesteld hoe legitiem die licentie wel was, en ook internationaal kwamen er veel vragen over het project.

Uiteindelijk leidde dat tot ­vragen in het Italiaans parlement, en uiteindelijk belandde het dossier bij de Italiaanse Raad van State. “Ik hoop dat dit een nieuw ­begin kan betekenen voor onze mooie abdij”, reageerde Mauro Bussiglieri, de burgemeester van de stad.

Geef een reactie op dit artikel