Verwaarlozing: Duizend Spaanse (kerk)monumenten staan ​​op het punt te verdwijnen

Zaterdag 06 november 2021 06:10 – Bron: ADN – Beeld: PB
  -MADRID- Terwijl met de bouw van de Sagrada Familia het Spaanse schiereiland een kerkjuweel van jewelste krijgt, zegt de Spaanse stichting ‘Hispania Nostra’  dat minstens 1.000 (kerkelijke)monument in Spanje op het punt staan van verdwijnen wegens ernstige verwaarlozing.

Het gaat bij de monumenten om Romaanse kerkgebouwen, forten uit de Romeinse tijd en zelfs een oud treinstation. De nood is hoo, zo hoog zelfs dat één op drie monumenten dreigt te verdwijnen in regio’s als Castilië en León.

Hispania Nostra heeft een rode lijst of ‘La Lista Roja del Patrimonio’ gemaakt met daarop monumenten en gebouwen van het Spaanse Cultureel Erfgoed die het risico lopen te verdwijnen, vernietigd te worden of dusdanig aangepast te worden dat de essentie van het monument verdwijnt.

Op de rode lijst is te zien dat Castilië en León de lijst aanvoert met 356 monumenten gevolgd door Andalusië (166); Castilla-La Mancha (115); Aragón (104); Extremadura (70); Galicië (63); Valencia regio (62); Murcia (47); Cantabrië (44); Madrid en Asturië (30); Catalonië en Navarra (28); Baskenland (22); La Rioja (18); Canarische Eilanden (13); Balearen en Melilla (3) en Ceuta (2).

Naast de rode lijst zijn er echter nog twee lijsten die Hispania Nostra heeft samengesteld, de groene lijst waar geredde monumenten op staan vermeld, en de zwarte lijst met daarop de nu al verdwenen monumenten.

 

Geef een reactie op dit artikel