VK: meer dan 4.000 misdaden tegen kerken in één jaar

Leestijd: 2 minuten

 

Dinsdag 01 maart 2022 04:27 – Bron: Redactie kerk/BBC- Beeld: PB
  -London- De Britse organisatie ‘Countryside Alliance’ telde tussen juli 2020 en juli 2021, dus binnen een jaar, meer dan 4.000 misdaden die plaatsvonden op gebedshuizen in Groot-Brittannië.

Dit omvat kerken en bijgebouwen of grondstukken (begraafplaatsen) van parochies, kloosters of kerkelijke gemeenten. De cijfers werden opgevraagd bij lokale politiediensten in het hele land. De misdrijven omvatten veelal diefstal, inclusief inbraakpogingen, materiële schade door vandalisme en lichamelijk letsel. Ondanks de acht maanden durende lockdown vonden er in de genoemde periode meer dan tien misdaden per dag plaats op religieuze plaatsen.

De ‘Countryside Alliance’ wil met name de kerken in landelijke gebieden onder de aandacht brengen en de versterking van veiligheidsmaatregelen aldaar eisen. “Wij kunnen niet toestaan ​​dat deze heilige plekken, die vaak het centrum van een dorp of kleine stad zijn, zo kwetsbaar zijn”, zegt een woordvoerder van de vereniging. De vereniging roept de politie, maar ook het publiek op, om kerken en kerkelijk eigendom altijd goed in de gaten houden.

Cultuuromslag

Een politiewoordvoerder laat weten dat een ‘cultuuromslag’ heeft plaatsgevonden bij zowel oud als jong. De daders die opgepakt worden zijn van alle leeftijden. Het respect voor de kerk is volledig weg. Daders zien de kerk net als een woning of bedrijf, als oord waar iets te halen valt. Ook is het spuiten van graffiti op kerkgebouwen ‘favoriet’ bij velen, omdat de aangebrachte graffiti altijd aandacht trekt, vanwege de meestal centrale ligging van een kerkgebouw.

Levenslang

In 2005 begonnen rechters in Engeland en Wales een nieuwe vorm van levenslang op te leggen voor delicten als winkeldiefstal, vandalisme en vechtpartijen. Deze Indeterminate Sentences for Public Protection (IPPs) bleken later in strijd te zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en de overheid schrapte het vonnis in 2012. Maar niemand deed iets aan de gevangenen die al waren opgesloten onder de IPP-wet. Velen zitten nog vast. Wie vandaag-de-dag voor vernielingen aan kerkeigendommen wordt opgepakt, wacht een taakstraf of maximaal een jaar cel bij recidive. De schade voor kerken bedraagt jaarlijks vele tonnen.