-FRANKFURT- (ADN) De wereld zit bovenop een faillissemententijdbom. Het jaar 2020 schetst daarbij een vals beeld. Want de hulp die overheden bedrijven geven maakt dat een groot aantal nog (kunstmatig) het hoofd boven water kan houden.
Volgens een onderzoek van kredietverzekeraar Euler-Hermes profiteert bijna een derde van de Europese werkende bevolking thans van nationale regelingen voor behoud van werkgelegenheid. De Europese overheden nemen tijdelijk een aanzienlijk deel van de loon- en nevenkosten op zich. In de vijf grootste economieën (Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje) worden op deze wijze niet minder dan 45 miljoen banen ‘kunstmatig in leven gehouden’.
Terug naar 2009
Dat, in combinatie met de achterstand die faillisementsrechtbanken opliepen tijdens de Corona-lockdowns maken dat zich vanaf 2021 een tsunami van faillissementen aankondigt. Met een stijging van liefst 35 procent in het eerste semester, aldus een studie van Euler-Hermes. Het gaat om een terugkeer naar de situatie van 2009, toen de financiële crisis een kaalslag veroorzaakte in ondernemersland.
De prognoses zijn alarmerend. Volgens het rapport gaat het in de VS om een stijging van het aantal faillissementen met 57 procent. Brazilië volgt met 45 procent en China met 40 procent.
In Europa worden vooral het Verenigd Koninkrijk en Spanje zwaar getroffen, met een stijging van respectievelijk 43 en 41 procent. Dan volgen Italië (+27 procent), Benelux (26 procent) en Frankrijk, met een stijging van 25 procent.
Mochten voormelde nationale maatregelen voor behoud van werkgelegenheid te snel worden afgebouwd of stopgezet dan dreigt de Coronaklap de faillissementen met zelfs 50 tot 60 procent te doen stijgen, aldus berekeningen van de kredietverzekeraar.
Vooral de faillissementen bij grote bedrijven vormen een probleem. Wanneer zij ‘omvallen’ trekken zij in hun val een hele trits aan kleinere (toe)leveranciers mee de afgrond in.
Vooral de Verenigde Staten zijn op dit terrein erg kwetsbaar, meldt het rapport. Volgens het onderzoek- en statistisch bureau Bloomberg moet in de tweede jaarhelft een verdubbeling van het aantal faillissementen van bedrijven, met een omzet van meer dan 50 miljoen dollar, worden verwacht. Enkele grote namen zijn daar al gevallen: Hertz, Latam Airlines, Intelsat, J.C. Penney, Neiman Marcus, en tal van anderen.