-Brussel- Nieuw Amerikaans onderzoek linkt koffie opnieuw aan een lager risico op sterfte, maar dan wel zwart. Veel toegevoegde melk of suiker doen het effect verdwijnen.
Voor veel mensen is het waarschijnlijk niet de voornaamste reden om de dag te beginnen met een kopje koffie, maar op lange termijn is het wel degelijk gezond. Uit nieuw onderzoek in The Journal of Nutrition blijkt een verband tussen één tot twee kopjes per dag en een lager sterfterisico.
Wetenschappers van de Tufts-universiteit in de VS ploegden daarvoor door gezondheidsdata van 46.000 Amerikanen die ook hun voeding rapporteerden. Het risico op sterfte door uiteenlopende aandoeningen is tot 16 procent lager voor wie dagelijks minstens een kopje zware koffie drinkt. Bij twee tot drie kopjes stijgt dat percentage zelfs tot 17.
Maar: dat verband werd niet gevonden voor koffie met een hoog gehalte aan toegevoegde suiker en verzadigd vet.
“Er zijn nog niet veel studies naar hoe koffieadditieven de link tussen koffieconsumptie en sterfterisico kunnen beïnvloeden, en onze studie is een van de eerste die kwantificeert hoeveel zoetstof en verzadigd vet er wordt toegevoegd”, zegt eerste auteur Bingjie Zhou. “Onze resultaten sluiten aan bij de voedingsrichtlijnen, die aanbevelen om toegevoegde suiker en verzadigd vet te beperken.”