-Vaticaanstad- Maandagmiddag hebben alle verantwoordelijken en medewerkers van het conclaaf, zowel geestelijken als leken, de eed afgelegd in de Cappella Paolina in het Vaticaan. Onder hen bevinden zich koks, verplegend personeel, chauffeurs, technici, bloemisten en overig personeel – allen die de organisatorische ondersteuning van het conclaaf verzorgen en die de striktste vertrouwelijkheid in acht moeten nemen. De eed werd afgelegd in aanwezigheid van kardinaal Kevin Joseph Farrell, de camerlengo, in aanwezigheid van twee getuigen, de apostolische protonotarissen.
Dit moet ervoor zorgen dat niemand buiten het College van Kardinalen inzicht krijgt in de geheime procedures van het conclaaf. Iedereen die deze regel overtreedt, riskeert de hoogste kerkelijke straf: excommunicatie. Dit onderstreept het immense belang van geheimhouding bij de verkiezing van een nieuwe Paus.
De plechtige formule, uitgesproken door de betrokkenen achter gesloten deuren en zonder camera’s, luidt: “Ik beloof en zweer absolute geheimhouding te betrachten tegenover iedereen die geen lid is van het College van Kardinaalverkiezingen, voor altijd.”
Verder verbindt iedereen zich ertoe om tijdens de verkiezingen geen opnames van stemmen of beelden te maken in het Vaticaan en met name in de Sixtijnse Kapel.
Telefoonverkeer
Het Vaticaan gaat offline. Tijdens het conclaaf (pausverkiezing), die morgenbeginnen, schakelt de Pauselijke Staat al hun mobiele telefoon- en telecommunicatiesystemen uit. Dat heeft het gouvernement van Vaticaanstad maandagmiddag bekendgemaakt. Vanaf woensdag 15.00 uur Tot de officiële aankondiging van de verkiezing van een nieuwe Paus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek zal het netwerk buiten gebruik blijven.
Om het conclaaf in strikte geheimhouding te kunnen laten plaatsvinden, zoals het kerkelijk recht voorschrijft, dient elke vorm van elektronische communicatie te worden voorkomen. Alleen het gebied rondom Castel Gandolfo, dat eveneens bij Vaticaanstad hoort, valt niet onder de maatregel, zo werd gezegd. Het is niet bekend in hoeverre de stillegging gevolgen heeft voor toeristen die in het gebied van de kleinste staat ter wereld verblijven. Het gehele Sint-Pietersplein behoort tot Vaticaanstad.
De kardinalen in Rome bereiden zich momenteel intensief voor op de verkiezing. Vanaf hedenochtend kunnen zij hun intrek nemen in hun onderkomen in het Vaticaan. Het conclaaf begint morgen met een H. Mis in de Sint-Pietersbasiliek en in de namiddag gaan de 133 kiesgerechtigden naar de Sixtijnse Kapel voor hun eerste stem.