Bisschop doneert stamcellen en redt leven van een moeder

Begin 2019 diagnosticeerden artsen de ziekte leukemie bij een jonge vrouw, aan de hand van de uitslag gingen zij er van uit dat zij het niet zou overleven. Maar een Bisschop kon de moeder van 3 kinderen redden.

 

-CORPUS CHRISTI (VS)-(KZTV/1010WINS) De Texaanse Bisschop Michael Mulvey heeft als stamceldonor een moeder van 3 kinderen het leven gered.

Begin van dit jaar stelden artsen vast dat de moeder bloedkanker had, de verwachtingen waren slecht en voor haar leven werd gevreesd, meldt TV-omroep “KZTV”.

Maar bij “Be the Match”, een nationaal donorprogramma in de VS, werd bij de Katholieke Bisschop van de Diocese Corpus Christi een perfecte overeenkomst van de bloed-stamcellen gevonden.

Mulvey zelf liet zich tien jaar geleden als donor registreren: “Om eerlijk te zijn schrok ik wel even toen men mij belde, ik was om heel eerlijk te zijn al bijna vergeten dat ik mij ooit had aangemeld”, zei hij tegenover de TV-zender. Toen hij het telefoontje van het ziekenhuis kreeg, aarzelde hij geen moment om te doneren.

Het was een gemakkelijke beslissing om iemand een tweede kans in het leven te geven. “Wij doen veel voor mensen, maar dit was wel erg persoonlijk”, zegt hij.  De Bisschop is zeer blij iemand anders te hebben kunnen helpen, hoewel hij niet weet wie, behoudens dat het een moeder met 3 kinderen is. Privacyregels staan niet toe dat het ziekenhuis de naam openbaar maakt. De Bisschop hoopt echter, dat zij verder vecht en voelt zich met haar verbonden. Hij heeft de hele tijd voor haar gebeden.

Bij mensen met leukemie vermeerderen zich de witte bloedcellen, de leukocyten, ongecontroleerd en verdringen andere bloedbestanddelen. Een behandelingsmogelijkheid is de stamceltransplantatie. Daarbij worden bloedvormende stamcellen uit het beenmerg of bloed van de donor ontnomen en getransplanteerd bij de zieke persoon. Uit de vreemde stamcellen moeten zich dan na een paar dagen nieuwe bloedcellen vormen. In Nederland krijgt elk uur iemand de diagnose leukemie. Aanschouw ook onderstaande video>

Geef een reactie op dit artikel