Corona: Noord-Italië op slot: 16 miljoen mensen van buitenwereld afgesloten

-ROME- (DPA/ADN) Vrijwel het ganse noorden van Italië gaat op slot omdat de men de Corona-epidemie maar niet onder controle krijgt. Lombardije en elf noordelijke provincies – een gebied waar liefst 16 miljoen mensen wonen – worden vrijwel volledig afgesloten van de buitenwereld, zo staat in een uitgelekt decreet dat dit weekeinde al van kracht gaat.

De teller met besmettingen met het nieuwe coronavirus staat er op 5.883 en het dodental is gestegen tot 233. Dit feit leidt nu nog maar eens tot drastische maatregelen in Italië. Volgens een ontwerp van decreet van de regering dat onder meer de krant La Republicca en persbureau DPA konden inkijken, ligt een plan klaar om de hele regio Lombardije af te sluiten, samen met nog elf provincies in de regio’s Emilia-Romagna, de Marken, Piemonte en Veneto.

In die regio’s blijven de scholen dicht tot ten minste drie april (in de rest van Italië zijn de kinderen ook thuis, voorlopig tot 15 maart). Alle verloven voor mensen uit de zorgsector worden ingetrokken. Fitnesscentra, zwembaden, culturele centra, musea, skiresorts en kuuroorden moeten dicht. Reizen van of naar één van die gebieden zal een tijdlang niet meer mogen. En in de zone zelf mogen alleen verplaatsingen worden gedaan die “niet uitstelbaar” zijn. Wie zich niet aan de richtlijnen houdt, overtreedt de wet en kan in principe een gevangenisstraf krijgen, staat in het decreet.

Er waren al dergelijke strenge beperkingen van kracht in sommige steden en dorpen in Italië. Nu zou het dus worden uitgebreid tot een flink stuk van het noorden van Italië, als het plan effectief doorgevoerd wordt. “Als onze inwoners verantwoordelijkheid tonen en hun manier van leven aanpassen, zullen we dit gevecht winnen”, zegt Angelo Borrelli, het hoofd van de Italiaanse rampbestrijdingsdienst.

Paus past Angelusgebed aan

De drastische noordmaatregelen zullen Italië economisch nog harder treffen dan nu al het geval is. In het getroffen gebied liggen steden als Venetië, Parma, Treviso, Modena en Rimini. De Coronacrisis begon twee weken geleden in Lombardije en heeft zich sindsdien naar heel Italië uitgebreid. Ook naar Vaticaanstad: Paus Franciscus gaat zijn traditionele angelus vandaag niet vanuit het raam van zijn appartement in het Apostolisch Paleis uitspreken. In de plaats wordt het live per video uitgezonden: er zullen grote schermen staan op het Sint-Pietersplein.

Ook elders in de wereld worden maatregelen genomen. In de Amerikaanse staat New York is de noodtoestand uitgeroepen. Momenteel zijn daar 76 bevestigde gevallen, zei gouverneur Andrew Cuomo gisteren in de hoofdstad Albany. Ook in de staten Californië, Maine en Washington is de noodtoestand uitgeroepen.

Op verschillende plaatsen liggen ook toeristenschepen te dobberen op zee of op rivieren omdat ze wegens Coronabesmettingen niet de havens in kunnen. Dat is het geval met de Grand Princess, dat niet mag aanmeren in San Francisco nadat bleek dat 21 mensen aan boord besmet zijn.

Geef een reactie op dit artikel