Mazelen wereldwijd weer een plaag, al 140.000 doden

-New York- (KNA) Vorig jaar stierven naar schatting 140.000 mensen aan mazelen, voornamelijk kinderen jonger dan vijf jaar. Dit is gebaseerd op de laatste schattingen die donderdag zijn gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid CDC namens het initiatief Mazelen en Rubella.

In vergelijking met 2017 zijn wereldwijd het aantal gevallen van mazelen vorig jaar meer dan verdubbeld. Ook dit jaar waren de cijfers tot nu toe gevaarlijk hoog.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werden in de eerste elf-en-een halve maand van 2019 wereldwijd meer dan 413.000 mazelenzieken geregistreerd, vergeleken met 353.236 in het voorgaande jaar. Alleen al in de Democratische Republiek Congo zijn dit jaar 250.000 gevallen van mazelen gemeld.

Voor volledige bescherming zijn twee mazelenvaccins nodig.

Ongeveer de helft van alle nieuwe uitbraken van mazelen zijn geregistreerd in de Democratische Republiek Congo, Liberia, Madagaskar, Somalië en Oekraïne. Volgens de WHO en UNICEF stagneert de wereldwijde vaccinatiegraad voor mazelen sinds 1999. Voor volledige bescherming zijn twee mazelenvaccins nodig. Wereldwijd hebben in 2018 naar schatting 19 miljoen kinderen de eerste dosis niet ontvangen. Ongeveer 86 procent van de kinderen wereldwijd ontving de eerste dosis en minder dan 70 procent ontving de tweede dosis. Een vaccinatiegraad van 95 procent is nodig om uitbraken van mazelen te voorkomen.

“Het uiterst onaanvaardbare aantal kinderen dat het afgelopen jaar hun leven heeft verloren als gevolg van deze te voorkomen ziekte, toont de grote dreiging aan die uitbraken van mazelen wereldwijd voor kinderen vormen”, zei Unicef uitvoerend directeur Henrietta Fore.

Foto: wiki commons/Oyvind Holmstad

Geef een reactie op dit artikel