Onderzoekers ontsleutelen ontstekingsremmende kracht van wierook

Leestijd: < 1 minuut -JENA- (ARD) Onderzoekers van de Schiller-Universiteit in het Duitse Jena en de Louisiana State University in de VS hebben naar eigen zeggen de oorzaak gevonden, waarom wierook een ontstekingsremmende werking heeft.

Zij toonden aan, dat een ontsteking bevorderend eiwut door wierook ‘omgedraaid’ wordt, zo deelde de Thüringer Hochschule maandag mee. Deze wetenschap kan in de ontwikkeling van toekomstige nieuwe medicamenten een belangrijke rol spelen.

Lang geleden brachten de Heilige Drie Koningen, zo de Bijbel, de pas geboren Jezus kostbare geschenken – naast goud en mirre ook wierook. Ook vandaag-de-dag is wierook een waardevol geschenk, zegt de Jenaer farmacoloog Oliver Werz. De uit de stam van een wierookboom gewonnen hars kent diverse stoffen, welke zich onder andere in de therapie van ziektes als astma, arthritis of neurodermitis laten aanwenden.

Samen met zijn collega’s is het hem gelukt, de moleculaire werking van het Bosweliazuur, één van de stoffen, die voor de ontstekingsremmende werking van wierook ver-antwoordelijk is – te ontrafelen. Het onderzoeksteam heeft daarvoor, voor de eerste keer, de kristalstructuur van een centraal ontstekingsenzym met het zuur ontrafelt en afgebeeld, aldus het Hoge Schoolverslag. Het verrassende resultaat: Het Bosweliazuur plakt, anders dan andere remmende stoffen, aan een ver van het actieve centrum afgelegen plaats aan het enzym. Daardoor ontstaat een domino-effect, die van de versneller in de ontsteking een afremmer maakt.