Guatemala: Kritiek op uitzetting Corona-migranten VS

Leestijd: < 1 minuut -Guatemala-Stad- (KNA) Guatemala’s President Alejandro Giammattei heeft de houding van de VS in de huidige Corona-crisis bekritiseerd.

Met het oog op de uitzettingen van met Covid-19 geïnfecteerde migranten door de VS zei Giammattei in dagblad ‘Prensa Libre’: “Guatemala is een bondgenoot van de VS, maar de VS is geen bondgenoot van  Guatemala”. Het is onbestaanbaar, dat de VS vliegtuigen vol geïnfecteerden stuurt, zei de president. Volgens de autoriteiten van Guatemala hebben de VS tot nu toe meer dan honderd geïnfecteerden naar hun vaderland gedwongen uitgezet.

Grootschalige hulp uit de VS

De Amerikaanse ambassade wees de verwijten terug en deelde mee, dat de Verenigde staten alleen al in de afgelopen twintig jaar, omgerekend rond een half miljard in de
ontwikkeling van de medische zorg van Guatemala heeft geïnvesteerd. Voorts verwees de ambassade op een verdrag uit 2020, waarin de VS nog eens investeringen van rond een miljard US-Dollar in het Zuid-Amerikaanse land hebben toegezegd. In april had Washington ook nog eens noodhulp van omgerekend twee miljoen Euro voor de bestrijding van het Coronavirus ter beschikking gesteld.