Het geld ‘klotst’ niet meer tegen de plinten

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 18 januari 2022 07:06 – Bron: Redactie binnenland/Nibud – Beeld: PB
 -‘s- Gravenhage-  De koopkracht gaat er dit jaar voor bijna iedereen op achteruit. Dat stelt het Nibud, dat de koopkracht van 117 voorbeeldhuishoudens berekende.

Volgens het Nibud zal iedereen de gevolgen merken in de huishoudkas. Het is niet zo dat de lonen zullen dalen, maar wel de prijzen in de supermarkt, bij de benzinepomp en fors op de energierekening, aldus het Nibud.

Gemiddeld neemt de koopkracht van huishoudens met 40 euro per maand af. Het Nibud maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de lagere inkomens. Mensen met een uitkering, een hoge huur of ouderen met alleen AOW en een klein pensioen worden in verhouding het hardst geraakt in hun portemonnee. Het geld ‘klotst’ bij steeds meer Nederlanders niet meer tegen de plinten, zoals premier Rutte een jaar geleden nog beweerde. Navraag bij de voedselbank leert dat ook daar de aanloop groeiend is. Ondanks het feit dat steeds meer mensen een baan hebben, is de koopkracht laag. Oorzaak zijn de lage minimumlonen die niet meestijgen met de forse kostenstijgingen van de laatste 12 maanden.