Essen: Parochie biedt klokken te koop aan

-Essen- (KNA) Bijna een halve eeuw hebben de zes klokken van de Kerk St. Josef in het Duitse Essen-Kupferdreh hun dienst gedaan – nu wil de Parochie het klokkenspel verkopen. “Onze bedoeling is het, om de klokken aan een andere Parochie te geven”, zegt Pastoor Gereon Alter tegen Katholischen Nachrichten-Agentur (KNA). Vier aanvragen zijn al binnen gekomen.

De St. Josefkirche was al vijf jaar geleden aan de Eredienst onttrokken, dus in Kerkelijke zin ‘buiten dienst gesteld’ en afgebroken. De klokken werden opgeslagen. De Parochie heeft in eerste instantie nog gekeken, of zij de klokken elders gebruiken kon, zegt Alter, tot wiens Parochie nog zes andere Kerkgebouwen behoren. “Uiteindelijk zijn wij tot de slotsom gekomen, dat iets dergelijks technisch erg moeilijk en financieel nauwelijks te verantwoorden is.” Het klokkenensemble, dat uit 8,5 ton puur brons gegoten werd, zou de de dakconstructies van de andere Kerken te zwaar belasten. Slechts een Kerk kwam in aanmerking.

“Dan moesten wij wel de Kerktoren er eerst afhalen, hetgeen met zeer hoge kosten gepaard gaat”, verklaart de Pastoor. De materiële waarde ligt volgens een taxatie op 65.000 Euro. Ook al hoopt Pastoor Alter op een goede prijs, hij benadrukt dat het ook belangrijk is dat de klokken elders eervol gebruikt gaan worden, de wijding van de klokken was in 1961. “Dan kijken wij in eerste instantie niet naar het geld”, zegt hij.

Overeenkomstig de voorschriften van het Bisdom Essen, vloeit de opbrengst allereerst terug in de Parochiekas. Het terrein van de Kerk is heden-ten-dage in bezit van een  Katholiek ziekenhuis. In de afgelopen jaren heeft de Parochie het orgel uit de Jozefkerk naar Beieren en de Kerkbanken naar Polen verkocht. Zie ook onderstaande video, als de klokken voor het laatst luiden.

Geef een reactie op dit artikel