Extra invulling voor Kerken in Ichtegem

Het gemeentebestuur van het Vlaamse Ichtegem heeft een nieuw Kerkenbeleidsplan opgesteld, in nauwe samenwerking met het Bisdom Brugge, het intergemeentelijk samenwerkingsverband Polderrand en de plaatselijke Parochiebesturen. Een her-bestemming komt er niet, maar de drie Kerken van de deelgemeenten krijgen op termijn een nevenfunctie.

Het Kerkenbeleidsplan gaat over drie Kerken: de Sint-Amanduskerk in Bekegem, Sint-Medarduskerk in Eernegem en Sint-Michielskerk in hoofdgemeente Ichtegem. “In de drie Kerken vinden nog vieringen en Erediensten plaats, en dat zal in de toekomst nog zo zijn”, zegt erfgoedschepen Celesta Muylle (WIT). “Wel gaan wij naar een zogenaamde neven-bestemming op termijn. Dat betekent dat de Kerk incidenteel buiten de uren van de religieus gebruik, voor andere doeleinden of door andere instanties gebruikt kunnen  worden.

Wij houden daarbij alle opties open. Het Kerkenbeleidsplan is overigens een noodzaak met het oog op toekomstige restauratiedossiers. Zo is het dak van de Ichtegemse Kerk aan vervanging toe.” Tot een officiële onttrekking aan de Eredienst van een der Kerken komt het niet.

Schepen Lieven Cobbaert (Liberaal 2018) voegt nog toe dat de Parochiebesturen van Ichtegem “progressief en ruimdenkend zijn in het overleg over de toekomst van de Kerkgebouwen”. Donderdagavond buigt de gemeenteraad zich over het plan.

Bron: Kerkfabriek/Gemeente Ichtegem

Geef een reactie op dit artikel