Help! Het Apostolisch paleis lekt

-Rome- Heel Nederland lijkt in de corona-lockdown te zijn gaan klussen. Uit verveling of omdat soms achterstallig onderhoud  eindelijk eens aangepakt kan worden.

Dat lot lijkt de Paus nu ook te zijn beschoren. Volgens het Italiaanse dagblad ‘Il Messagero zijn er ernstige vochtproblemen in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. Het vocht heeft de draagbalken en de gewelven behoorlijk aangetast. Er is duidelijk schade te zien door vallend pleisterwerk in de pronkkamer van de Sala Regia.

Volgens kenners hoopt zich na hevige regenbuien water op in verstopte goten en afvoeren, dat vervolgens in de dragende eiken balken terechtkomt. Er dringt vocht van de balken door op het gewelfde plafond en het stucwerk van de Sala Regia.

Als noodmaatregel is allereerst het stucplafond tijdelijk vastgezet met gaas en lijm, aldus de krant. Nu moeten experts de toestand van de draagbalken onderzoeken. Om ervoor te zorgen dat deze niet op het gewelf van de Sala Regia vallen, moeten deze ofwel worden vastgezet en geconserveerd of, in het ergste geval, in hun geheel worden vervangen.

Gezien vanaf het Sint-Pietersplein, staat de Sala Regia haaks voor de Sixtijnse Kapel. De voormalige Pauselijke troonzaal, gebouwd tussen 1540 en 1573, meet 40 bij 12 meter; het gewelf is tot 13 meter hoog. De zaal werd vroeger gebruikt om de adel en ambassadeurs te ontvangen. Tegenwoordig wordt het gebruikt bij de nieuwjaarsreceptie van het Corps Diplomatique. De hal is niet toegankelijk voor het publiek.

1 St. Pietersbasiliek 2 Sixtijnse Kapel 3 Sala Regia (Koningszaal) 4 Scala Regia 4b Scala Regia (gedeelte onder de Sala Regia) 5 Cappella Paolina 6 Sala Ducale (Hertogenzaal) 7 Noordelijke arm van de colonnaden 8 St. Pietersplein 9 Aula

Geef een reactie op dit artikel