Herbestemming voor kerkgebouw Stampersgat

  STAMPERSGAT – Het kerkgebouw van de H.H. Martelaren van Gorcum is al een flink aantal jaren aan de eredienst onttrokken. Sinds kort is het prachtige gebouw eigendom van de 47-jarige vastgoedbelegger Adrie Kuijstermans. Aanstaande vrijdag worden de toekomstplannen met betrekking tot dit monumentale kerkgebouw uit 1924 bekend gemaakt.

Adrie Kuijstermans is vastgoedmagnaat. Daarbij doet hij het wel anders dan de meeste beleggers. “Hoewel ik geen filantropische instelling ben, hoeft het bij mij niet direct morgen al geld op te leveren.” Nadat hij eerst de kerk van zijn geboorte- en woonplaats Standdaarbuiten in eigendom had verkregen, tipte het kerkbestuur hem dat er in Stampersgat nóg een te koop stond. “Beide zijn mooie en degelijke gebouwen. Met het opknappen en bij de herbestemming wil ik graag deze kwaliteit voor de toekomst behouden.”

Sacristie

De kerk van Stampersgat is nu alweer enkele jaren in zijn bezit en daarbij is binnen alles zoveel mogelijk intact gebleven. “Buiten hebben we wel het ene en ander opgeknapt, de goten geschilderd, ervoor gezorgd dat er geen lekkages zijn en de tuinen opgeruimd en netjes gemaakt.”

Trakteren

Vrijwel elke vrijdagavond wordt er in de sacristie nog steeds een eredienst gehouden voor een vast publiek van zo’n 20 personen. “Onze voormalige koster José Frijters zorgt hier nog altijd voor. Na de dienst is er koffie en wordt er vaak getrakteerd, want er is altijd wel iemand jarig,” lzegt Adrie lachend. Ook over de kerstmarkt die nog jaarlijks in de kerk gehouden wordt doet Adrie niet moeilijk. “Zolang het kan en José het nog leuk vindt, blijven we dat lekker doen”, zegt hij.

Open en groen

“Van de plannen die ik nu met het kerkgebouw heb, wordt iedereen blij,” vertelt Adrie zonder ook maar een tipje van de sluier op te lichten. Worden deze plannen pas vrijdagavond wereldkundig gemaakt, over het gebied rondom de kerk licht hij graag een en ander toe: “De oude pastorie wordt straks afgebroken, maar gaat voorlopig eerst als ‘bouwkeet’ dienen. Aan de Havenstraat komt een nieuw appartementencomplex. Het wordt een duurzaam, mooi gebouw in de vorm van een oude pastorie, voorzien van een parkeergarage inclusief lift. “Verder voorziet het plan in een door de gemeente aan te leggen weg vanaf het nieuwe complex uitkomend in de Brugstraat. “Om dit te kunnen realiseren heb ik met de gemeente grond geruild. Verder wordt het rondom de kerk open en groen….”

Verrast

Op de feestelijke bijeenkomst op vrijdag 15 februari is vanaf 19.00 uur iedereen van harte welkom. Het is vrij toegankelijk. Maaike Westinga van het in Rijksmonumenten gespecialiseerde Architectenburo TenBrasWestinga uit Amersfoort gaat de plannen met het kerkgebouw laten zien en uitgebreid toelichten. Verdere sprekers deze avond zijn William Vermunt van de Samenstichting Stampersgat, gedeputeerde Erik van Merrienboer, wethouder Hans Wierikx en pastoor Maickel Prasing van de Bernardusparochie. Vanaf ongeveer half negen is er dan een gezellige feestavond met een wijn-en bierproeverij en met muziek van onder meer DJ Vroon.

Woningen

“In de vorm van de oude kerkbanken zijn er zitplaatsen, zolang de voorraad strekt,” lacht Adrie. “Voordat de plannen met betrekking tot de herbestemming van de kerk daadwerkelijk uitgevoerd worden, zijn we wel een jaartje verder. Ik hoop dat het gebouw over drie jaar weer in gebruik is. De nieuwe pastoriewoningen zullen eerder gereed zijn. Het wordt mooi, iedereen zal verrast zijn en er blij van worden,” zegt Adrie tot slot zeer beslist.

Foto: Parochie

Geef een reactie op dit artikel