Is Klooster St. Anna ter Muiden nog te redden?

Leestijd: 2 minuten

‘Krottenkoning moet gedwongen worden rijksmonument te redden’

  -SLUIS- Het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie ter ere van wijlen architect Cuypers, maakt zich grote zorgen over het  rijksmonument het Hoompje in Sint Anna ter Muiden. Volgens het genootschap verkeert het monument in gevaar wanneer er niet snel onderhoud wordt gepleegd. De stichting roept de gemeente Sluis op om de eigenaar van het Hoompje te dwingen het gebouw in ieder geval wind- en waterdicht te maken. Hoe ernstig de situatie is bleek afgelopen maart tijdens een flinke stormde, opnieuw stortte het Hoompje weer een beetje verder in. Onder andere de klok uit de toren sneuvelde.

Het rijksmonumentale voormalig Klooster het Hoompje in het Zeeuws-Vlaamse Sluis is niet meer te redden. Dat zegt wethouder Peter Ploegaert (CDA, Ruimtelijke Ordening). De gemeente Sluis heeft de hoop opgegeven.

Het Cuypersgenootschap reageert met de oproep tot ingrijpen op het besluit van de gemeente Suis om  zich niet meer in te spannen voor het Kloostermonument. “Dat kunnen wij niet accepteren. Wij doen het dringende verzoek om de handhaving direct op te starten”, laat het genootschap in een brief aan de gemeente weten.

In de brief wijst het Cuypersgenootschap op nieuwe wetgeving uit 2016, waarin een onderhoudsplicht voor eigenaren van rijksmonumenten is opgenomen. Als zij dat niet doen en daardoor het monument in gevaar komt, kunnen eigenaren volgens het genootschap gedwongen worden om de belangrijkste gebreken aan te pakken.

Het Cuypersgenootschap is niet de enige die zich zorgen maakt over het voortbestaan van het Hoompje. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP heeft Kamervragen gesteld over het laten verkrotten van monumentale panden zoals het Hoompje. Het Klooster is eigendom van projectontwikkelaar Ronnie van de Putte. lees verder onder de foto>

Verpauperen

Het gebouw werd in 1909 gebouwd als Klooster en was tot in de jaren tachtig een Katholieke kostschool. Maar al 25 jaar is het pand in bezit van vastgoedondernemer Van de Putte die het laat verpauperen. Inmiddels staat het gebouw op instorten en is het landgoed eromheen volledig overwoekerd. De gemeente ligt al jaren in de clinch met Van de Putte. De ondernemer is onbereikbaar en reageert niet op aanschrijvingen. In 2016 legde de gemeente hem een dwangsom op van 150.000 als hij niet aan het pand zou doen, maar het ontbreekt de gemeente aan middelen om die te innen. Nu erkent Ploegaert dat verdere maatregelen weinig zin hebben. ‘Uiteindelijk kunnen we als college weinig doen. Het zij zo. Laten wij er nu maar een punt achter zetten.’

In eerste instantie werd het bewoond door de Zusters der Kindheid van Maria. Het ging later naar andere Orden over. Na het vertrek van de laatste Zusters eind jaren tachtig kwam het gebouw leeg te staan en verviel het aan weer-en-wind, junkies en plunderaars.

Bron: ADN/Omroep Zeeland/Provincie Zeeland Foto: wikimedia cc