Kathedraal van Burgos kan Werelderfgoedtitel verliezen vanwege nieuwe deuren

 

Zaterdag 22 mei 2021 07:12- Bron: Zoom Burgos 8 Foto: Publiek domein/Cabildo

  -Burgos- De Kathedraal van Spaanse Burgos staat op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen, maar deze titel zou deze Rooms-Katholieke Kathedraal uit 1221 wel eens kwijt kunnen raken. Terwijl 2021 een feestelijk jaar moest zijn. Achthonderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd en Paus Franciscus heeft de viering van een jubileumjaar goedgekeurd, maar nu zorgen nieuwe deuren voor een ‘domper’ op de feestvreugde.

Op 21 juli 1221 werd begonnen met de bouw van de Kathedraal van Burgos in de huidige autonome regio Castilië en León. 330 jaar later werd de Kathedraal in 1567 geheel in gebruik genomen maar het is nu 800 jaar later dat in 2021 een jubileumjaar gevierd zal worden, met toestemming van Paus Franciscus.

Maar wat een feestelijk jaar had moeten zijn kan wellicht eindigen in een kleine catastrofe omdat de Kathedraal van Burgos zijn plaats op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen wellicht kan kwijtraken. De reden daarvoor is dat de Cabildo van de Kathedraal aan de kunstenaar Antonio Lopez de opdracht heeft gegeven voor nieuwe deuren.

Die nieuwe bronzen deuren moeten de huidige oude houten deuren van de koninklijke ingang aan de Santa María gevel vervangen. Deze deuren zijn dit jaar ‘de deuren van vergeving’ en dus extra bijzonder. De huidige houten deuren stammen uit de 18e eeuw en de vervanging daarvan is in strijd met de UNESCO-regels en de voorwaarden die UNESCO stelt aan het toekennen van de erkenning als Werelderfgoed.

De nieuwe bronzen deuren moeten bestaan uit drie grote gebeeldhouwde afbeeldingen van God de Vader, de Maagd Maria en Niño Dios. De nieuwe deuren moeten in juli klaar zijn en geplaatst worden maar vanwege alle protest van inwoners van Burgos, politici, organisaties voor het beheer van Culturele monumenten en UNESCO zelf is besloten de plaatsing uit te stellen.

De Catedral de Burgos is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria. De bouw  begon in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Negen jaar later werd de Kerk in gebruik genomen, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze in totaal ruim 330 jaar duurde.

Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gotische Kathedraal is drieschepig, heeft dwarspanden, veel Kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw.

 

Geef een reactie op dit artikel