Klooster wordt woonerf

Woensdag 27 januari 2021 09:15 Bron: ADN Foto: EMB/PB
-St. Niklaas (B)- In gans België wachten tientallen leegstaande en/of vervallen kloostergebouwen op afbraak of een tweede leven. In Sint-Niklaas voegde Cordeel de daad bij het woord, want het toverde het complex van de zusters Karmelietessen om tot een hedendaagse wooneenheden. ‘Karmel by C’ groepeert 75 woonentiteiten en is ontworpen door Arch & Teco, dat streefde naar eenvoud en sereniteit. Een gepast eerbetoon aan de rijke religieuze geschiedenis van de plek.

Zeven jaar geleden sloten zusters Karmelietessen de poort van hun  slotklooster in hartje van het Vlaamsche Sint-Niklaas definitief. Aangezien het niet haalbaar was om de bestaande gebouwen te transformeren tot hedendaagse woningen, besloot bouwheer-hoofdaannemer Cordeel enkel de kapel te behouden en de rest van het klooster te slopen. De gerenoveerde kapel zal binnenkort vijf grondgebonden eengezinswoningen huisvesten, terwijl de overige bebouwing plaatsmaakte voor een wooncomplex met 37 aanleunwoningen. In de kloostertuin verrees een tweede complex met 33 appartementen.

Het verleden niet vergeten

Het ontwerp van het drielagige begeleid wonencomplex is geïnspireerd op de vierkante vormgeving en de karakteristieke uitstraling van het voormalig klooster. Via een eenvoudige, maar doeltreffende look-and-feel verzoent Karmel by C hedendaagse architectuur en functionaliteit met de rust en de sereniteit die het klooster altijd al getypeerd heeft. Vanaf een pleintje voor de gerenoveerde kapel vertrekt een netwerk van wandelpaadjes, zodat ook het brede publiek het fraaie binnengebied kan ontdekken. Desondanks is de authentieke ommuring grotendeels bewaard gebleven, als stille getuige van het monumentale kloosterverleden.

Geef een reactie op dit artikel