Straks wellicht bingo en eten in Heerlense kerk vol kunst

Dinsdag 3 november 2020 22:11 (Redactie kerk/Foto EMB/Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Video L1)
-HEERLEN- De Heilige Antonius van Paduakerk aan de Beersdalweg in Heerlen staat al jaren te koop. Het rijksmonument vol kunst trok wel kijkers, maar geen kopers. Pastoor en kerkbestuur willen er nu een sociaal-cultureel centrum van maken. Meer lezen en video onder de foto>

De Sint-Antonius van Paduakerk is een kerkgebouw  in Heerlen in de provincie Limburg. De kerk ligt aan de Beersdalweg in buurtschap Vrank.

De kerk is gewijd aan Antonius van Padua. In 1929 werd de kerk gebouwd naar het ontwerp van architect Frits Peutz. Op 14 juli 1999 werd het kerkgebouw ingeschreven in het rijksmonumentenregister. Naast het portaal staat een beeld van de St. Franciscus. Het bakstenen kerkgebouw is opgetrokken in traditionalistische stijl met invloed van de neogotiek.

Het gebouw omvat een portaal met spitsboog onder een zadeldak, een eenbeukig schip met vijf traveeën onder een zadeldak, een koor van een travee onder een hoger zadeldak met daarop een naaldspits en een spitsboogvormig apsis. Aan weerszijden van het koor staat er een uitbouw. Aan oostzijde is de kerk verbonden met het kloostergebouw van de Fransciscanen.

De Sint-Antonius van Paduakerk aan de Beersdalweg in Heerlen staat te koop voor 300.000 euro.

Daarvoor krijg je een ontwerp van architect Frits Peutz en met gebrandschilderde ramen van Charles Eyck. De beelden van de beroemde beeldhouwer Charles Vos behoren niet tot het interieur dat te koop is, maar ze staan er nog wel.Kerkbezoek
De Antoniuskerk werd in 1929 gebouwd. In die tijd werden in de Oostelijke Mijnstreek erg veel kerken gebouwd. Door de mijnwerkers ontstonden steeds nieuwe wijken waar, vaak met steun van de mijnen, ook kerken gebouwd werden. Door de teloorgang van het kerkbezoek en het aantal actieve gelovigen, komen helaas veel kerkgebouwen leeg te staan.

Geef een reactie op dit artikel

%d bloggers liken dit: