Vorst (VL) Gerenoveerde Abdij van gebed en stilte naar cultuur en groen

-VORST (VL)- De gemeente Vorst gaat de Sint-Denijsabdij en het bijbehorende landerijen grondig renoveren. Zo zal de gemeente verschillende cultuurinstellingen er een plaats geven. Dat moet de komende jaren meer volk naar het centrum van de gemeente lokken.

De gemeente Vorst werkt al enkele jaren aan het project met het oog op de restauratie en herbestemming van de Abdij tot cultureel centrum. Die plannen zijn nu ook officieel gepresenteerd. Het project krijgt de naam ABY. “In de eerste plaats moet dit onderdak bieden aan verschillende culturele instellingen”, zegt Charles Spapens (PS), wethouder van Stadsheropleving. “Die instellingen zijn actief op het gebied van cultuur, kunst en jeugd, zoals de academie voor muziek, dans en woordkunsten, de Franstalige bibliotheek, een concertzaal en een café-restaurant. Ook zal de site talrijke creatie- en tentoonstellings-ruimten bieden evenals plaatsen die specifiek bestemd zijn voor de jongeren en projecten van burgerinitiatieven.”

Juweel van het Brussels erfgoed renoveren

De abdij, die recht tegenover de autofabriek van Audi ligt, moet zo zijn aantrekkingskracht herwinnen. “We hebben drie doelen”, zegt Spapens. “Dit juweel van het Brusselse erfgoed renoveren, er een echt cultuurcentrum van maken van dit project samen met de renovatie van het gemeentehuis de motor te maken van de vernieuwing van de historische en de handelskern van Vorst.”

De verschillende instellingen die een plaats krijgen in de Abdij, trekken nu 6.000 bezoekers per maand. Die moeten een herontdekking van de buurt mogelijk maken. Als kers op de taart krijgt de Abdij ook een eigen zomerbar.
Als alles goed gaat moet de gerenoveerde Abdij in DV 2023 af zijn. De werken zullen in totaal 40 miljoen euro kosten.

 

Foto: Jean-Pol GRANDMONT

 

Geef een reactie op dit artikel