-Londen- De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept Paus Leo XIV op om met spoed een overeenkomst tussen China en het Vaticaan uit 2018 te herzien. Het controversiële document regelt de samenwerking bij de benoeming van bisschoppen.
Na de dood van Paus Franciscus en vóór de nieuwe verkiezingen in het Vaticaan werden in China eenzijdig twee nieuwe hulpbisschoppen benoemd. “De Chinese overheid blijft geestelijken in dienst nemen die loyaal zijn aan de Chinese Communistische Partij”, bekritiseert Human Rights Watch vandaag in Londen.
“Paus Leo XIV heeft de kans om een nieuwe start te maken in China en de religieuze vrijheid van Chinese katholieken te beschermen”, aldus Maya Wang, adjunct-directeur China bij Human Rights Watch. Zij dringt er verder bij de nieuwe Paus op aan om aan te dringen op onderhandelingen die het recht op godsdienstbeoefening voor iedereen in China konden verbeteren. Bovendien moet de nieuwe paus er bij de Chinese regering op aandringen om onmiddellijk een aantal katholieke geestelijken vrij te laten die de afgelopen jaren gevangen zaten, verdwenen zijn of onder huisarrest zijn geplaatst.
Volgens schattingen van deskundigen zijn ongeveer 10 miljoen van de bijna 1,4 miljard inwoners van de Volksrepubliek China katholiek. De autoriteiten registreren er echter slechts 6 miljoen. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew schat het aantal op 9 miljoen. Als kleine minderheid beschikken katholieken nog steeds over functionerende kerkelijke structuren verspreid over het hele land, met ongeveer 100 bisdommen. Volgens Human Rights Watch vervolgt de Chinese overheid al lange tijd katholieken die ondergrondse ‘huiskerken’ bezoeken of die alleen trouw zweren aan de Paus.