Human Rights Watch doet dringende oproep: Bescherm mensenrechten in Brazilië!

Leestijd: < 1 minuut  Meteen na de bekendmaking van Bolsonaro’s verkiezingsoverwinning deed Human Rights Watch een dringende oproep om de mensenrechten in Brazilië te beschermen.

“De rechterlijke macht in Brazilië en andere belangrijke instellingen moeten zich verzetten tegen elke poging om de mensenrechten, de rechtsstaat en de democratie onder de regering van Jair Bolsonaro te ondermijnen”, stelt Human Rights Watch (HRW) in een communiqué.

De extreemrechtse kandidaat won gisteren de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij haalde 55 procent van de stemmen, tegenover 44 procent voor Fernando Haddad van de Arbeiderspartij.

Dictatuur verdedigd

HRW wijst erop dat Bolsonaro meermaals de militaire dictatuur (1964-1985) in zijn land heeft verdedigd. De dictatuur heeft een fout heeft gemaakt door mensen te martelen wanneer ze hen had moeten doden, zei de voormalige legerkapitein onder meer.

Als parlementslid legde hij meermaals openlijk racistische, seksistische en homofobe verklaringen af.

“Brazilië heeft onafhankelijke rechters, toegewijde openbare aanklagers en verdedigers, moedige journalisten en een bruisend maatschappelijk middenveld”, zegt José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch in Amerika. “We zullen hen steunen bij hun verzet tegen elke poging om de democratische rechten en instellingen die Brazilië de afgelopen drie decennia met veel moeite heeft opgebouwd uit te hollen.”

Politiek geweld

De verkiezingscampagne werd gekenmerkt door politiek geweld. Veel van de slachtoffers waren LGBT’ers, vrouwen en Afro-Brazilianen.

Meer dan 140 journalisten die verslag uitbrachten over de verkiezingen, werden bedreigd en in sommige gevallen fysiek aangevallen.

In zijn campagne had Bolsonaro aangekondigd dat hij de verkiezingsresultaten niet zou accepteren tenzij hij won en dat aanhangers van de Arbeiderspartij zouden moeten worden doodgeschoten. Hij zou “alle activisme” in Brazilië beëindigen en overheidssteun aan kritische media intrekken.

BronL HRW Foto: A Dias CC