India/Pakistan: Bisschoppen verwelkomen staakt-het-vuren

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 15 mei 2025 – 07:11 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/Fides – Beeld: MB-Editorq35

-New Delhi- De rooms-katholieke aartsbisschop van Islamabad-Rawalpindi, Joseph Arshad, noemt het staakt-het-vuren tussen India en Pakistan “een herinnering aan de macht van diplomatie in een conflict.” Beide partijen in het conflict moeten nu de dialoog voortzetten en oplossingen vinden voor de veiligheid en het welzijn van hun bevolking, zegt de voorzitter van de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede (NCJP) aan nieuwsdienst Fides.

Arshad omschreef het doel als “een vreedzame toekomst voor de Zuid-Aziatische regio”, die moet beginnen met “samenwerking, dialoog, respect en toewijding aan vrede”. Dit is het uitzicht van de rooms- katholieke kerk aan beide zijden van de grens; India en Pakistan moeten “sterkere, betrouwbare en vreedzame relaties opbouwen”, aldus de aartsbisschop.

Bisschop Samson Shukardin, voorzitter van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie van Pakistan, had eerder al soortgelijke tevredenheid uitgesproken in lokale media. Het staakt-het-vuren is een cruciale stap om een ​​”zeer gevaarlijke oorlog” te voorkomen. Na vier dagen van wederzijdse aanvallen is het einde van de gevechten “goed nieuws”, aldus de bisschop van Hyderabad.

Afgelopen weekend kwamen India en Pakistan tot een staakt-het-vuren onder bemiddeling van de VS. Hieraan gingen dagen van wederzijdse aanvallen vooraf. India gaf moslimextremisten de schuld van een aanval in het Indiase deel van de omstreden regio Kasjmir, waarbij 26 mensen omkwamen, voornamelijk Indiase toeristen. Bij de tegenaanvallen werden ook kerkelijke instellingen getroffen. Er vielen drie doden in een kerkgebouw en er werd schade aangericht in een klooster.

Al vóór het staakt-het-vuren voerden de rooms-katholieke kerk in India en Pakistan campagne voor een einde aan het geweld tussen de twee landen, bijvoorbeeld met een grootschalig kindergebed voor vrede op zaterdag. De Pakistaanse bisschoppenconferentie zei tegenover media: “De volkeren van Zuid-Azië verlangen al lang naar vrede, stabiliteit en samenwerking.” Zij verwelkomen de Amerikaanse bemiddeling en de inzet voor dialoog.

Paus Leo XIV had het in zijn eerste Angelus-toespraak na zijn verkiezing afgelopen zondag ook al over het conflict tussen India en Pakistan. Hij verwelkomde daarbij uitdrukkelijk de aangekondigde wapenstilstand. Dit moet blijven duren, zei hij, en hij besloot met een pleidooi voor het ‘wonder van vrede’.