Iran-conflict: Amerikaanse Bisschoppen roepen tot gebed op

Leestijd: 2 minuten

“Onze bondgenoot VS heeft nu een volledig verkeerde stap gezet. Dit is onverantwoordelijk. ”
Christine Hoffmann, secretaris-generaal van Pax Christi

-LOS ANGELES- (1010WINS) Met het oog op de dreigende escalatie in het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran na de moord op generaal Qasem Soleimani, hebben de Katholieke Bisschoppen van de Verenigde Staten opgeroepen tot vrede en dialoog. “Gezien de escalerende spanningen met Iran, moeten we dringend bidden dat onze leiders dialoog zoeken en vrede zoeken in de hele wereld”, schreef de aartsbisschop van Los Angeles, Aartsbisschop van Los Angeles, Jose Horacio Gomez via Twitter op woensdag.

Ondertussen veroordeelde Christine Hoffmann, secretaris-generaal van Pax Christi Europa, de acties van de Verenigde Staten scherp. Op de katholieke radiozender Domradio uit Keulen benoemde Hofmann de moord op de Iraanse generaal als “een verdere escalatie van de kant van de Verenigde Staten.” Dit moet absoluut worden veroordeeld omdat het “tegen het internationale recht is en omdat het niets anders is dan olie op het vuur gooien”. De secretaris-generaal van Pax Christi beschreef het optreden van de Verenigde Staten als onverantwoordelijk. Ze zei letterlijk: “Onze bondgenoot VS heeft nu een volledig verkeerde stap gezet. Dit is onverantwoordelijk. ”Zo wordt geweld steeds weer aangewakkerd.

Hoffmann pleitte voor verbale ontwapening. “We eisen ook dat de communicatie wordt ‘ontwapend’. Maar dat betekent dat er eerst duidelijkheid moet zijn over wat er is gebeurd. ‘De secretaris-generaal van Pax Christi citeerde uit een toespraak van Paus Franciscus dat de wereld’ gedeeltelijk ‘in een derde wereldoorlog verkeert. Hoffmann benadrukte dat dit precies is wat er aan de hand is. “Het is lang een gedeeltelijke derde wereldoorlog voor de mensen daar. En dit is waar de Heilige Vader ons op wijst met zijn uitspraak “Al lang een gedeeltelijk derde Wereldoorlog”. Ik vind het een geweldige kans voor ons om echt na te denken over de mensen daar, óók in ons gebed. Net als wij willen zij een dagelijks leven in vrede leiden en hun kinderen normaal en zonder angst opvoeden, ‘benadrukte Hoffmann.

Paus Franciscus: “Oorlog brengt alleen dood en vernietiging met zich mee”

Eerder had de Nuntius (ambassadeur van de Paus) in Teheran, Aartsbisschop Leo Boccardi, meegedeeld dat Franciscus de ontwikkelingen met grote bezorgdheid volgt. Hij bidt en ontvangt doorlopend informatie omtrent de laatste ontwikkelingen.

Zondag zei Paus Franciscus tijdens het traditionele Angelus-gebed: ‘In veel delen van de wereld hangen spanningen in de lucht. Oorlog brengt alleen dood en vernietiging met zich mee. De Paus riep “alle partijen op om de dialoog en zelfbeheersing te handhaven”.

Donderdag houdt Paus Franciscus zijn traditionele nieuwjaarsboodschap voor het diplomatieke korps. Bij deze gelegenheid verwachten velen een commentaar van de Heilige Vader inzake het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran.