Ali Agca: “Verdwenen Emanuela Orlandini leeft nog”

De al 36-jaar lang verdwenen Orlandini leeft nog, dat zegt althans de man die een aanslag pleegde op Paus Johannes Paulus II, Ali Agca

Campo Santo Teutonico (foto publiek domein)
-Rome (KNA) In de zoektocht naar de vermiste Emanuela Orlandi op het Kerkhof van het Duitse Priesterseminarie in Vaticaanstad, heeft zich nu ook de dader van de aanslag op Paus JP II  Ali Agca gemeld.

“De al 36 jaar verdwenen Orlandi leeft en is in goede doen”, dat laat de 61-jarige Agca vandaag via zijn advocaat weten. De broer van Emanuela, Pietro Orlandi, heeft sterke twijfels over deze uitspraak van Agca.
Agca zoekt alleen maar “mediale aandacht”, zegt Orlandi tegenover Katholischen Nachrichten-Agentur
(KNA).

Momenteel wordt in en om de Campo Santo Teutonico naar sporen gezocht, die licht in de duisternis van het toenmalige 15-jarige meisje, inwoonster van Vaticaanstad, kunnen brengen.

Agca heeft in 1981 Paus Johannes Paulus II door pistoolschoten op het Sint Pietersplein levensgevaarlijk verwond. Agca zat tot 2010 in Italiaanse en Turkse gevangenissen. Tot de serieuze theorieën rond het verdwijnen van Orlandi op 22 juni 1983, hoort ook de mogelijkheid van afpersing, om Agca vrij te krijgen.

Fatima

In de E-Mail, die de KNA-redactie bezit, verklaart Agca, dat Emanuela Orlandi  “nooit in de letterlijke betekenis van het woord werd ontvoerd”, maar slachtoffer werd van een door de Amerikaanse geheime dienst CIA georganiseerde internationale samenzwering. De zaak heeft ook een verband met het “derde geheim van Fatima”, een door kinderen ontvangen boodschap van de Moeder Gods in het jaar 1917.

“Emanuela is nooit op enig moment geweld aangedaan”, aldus Agca. De zaak heeft geenszins een criminele
of sexuele achtergrond. De opmerking van Paus Franciscus, Emanuela bevindt zich “in de Hemel”, is “manipulatie”. Agca verder: “De Vaticaanse regering is voor de organisatie van deze internationale intrige niet verantwoordelijk”. De CIA riep hij op, hun ‘geheime documenten’ snel openbaar te maken.

Emanuelas broer Pietro Orlandi bestempelt de uitspraken als wartaal van Agca. Eerst beschuldigt hij het Vaticaan, nu verdedigt hij het Vaticaan”, zo Orlandi.

Ongewijzigd blijft alleen de bewering van Agca, dat Emanuela leeft in het buitenland, onder controle van het Vaticaan. Echter, noch Agca noch anderen hebben over deze theorie ooit bewijzen op tafel kunnen leggen.

Complot-theorieën

De verdwijning van het tienermeisje is al decennialang voer voor tal van samenzweringstheorieën. Zo zou zij ontvoerd zijn door een georganiseerde misdaadbende die de bank van het Vaticaan mogelijk wilde dwingen om een lening terug te vorderen.

Volgens een andere theorie zou ze gegijzeld zijn om de vrijlating af te dwingen van Mehmet Ali Agca, een Turkse schutter die in 1981 probeerde Paus Johannes Paulus II te vermoorden.

In 2005 beweerde een anonieme beller in een Italiaans tv-programma dat het geheim van haar ontvoering mee in het graf werd genomen door Enrico ‘Renatino’ De Pedis, een maffiabaas die in de jaren 1980 de gevreesde Magliana-bende leidde. Zijn graf werd uiteindelijk opgegraven in 2012, maar er werd geen verband gevonden met de dood van Orlandi.

De zaak Orlandi behoort tot de meest bekende onopgeloste politiedossiers uit de jongste Italiaanse geschiedenis. Nadat de familie, volgens eigen zeggen, tips van informanten uit het Vaticaan ontving, openden op 11 juli onderzoekers twee Adelsgraven in Campo Santo Teutonico, echter zonder resultaat.

Afgelopen zaterdag werden twee grafkelders met herbegraven botten bij het Priestercollege geruimd. Die stoffelijke resten zullen aanstaande zaterdag worden onderzocht door justitie.

Foto: screenshot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*