Kerk Nieuw-Zeeland maakt excuses voor misbruik

Vrijdag 26 maart 2021-07:31- Bron: KNA- Foto: PB
  -Wellington- De Rooms-Katholieke kerk in Nieuw-Zeeland heeft formeel excuses gemaakt aan de (misbruik)slachtoffers binnen de Kerk. Kardinaal John Dew, de Aartsbisschop van Wellington, bood zijn verontschuldigingen aan bij de staatscommissie die onderzoek deed naar misbruik in onder andere zorginstellingen van de Kerk.

“Vandaag, in acht nemend hoe belangrijk dit moment is, betuig ik spijt bij jullie, mede namens de Bisschoppen,” zei hij. “Vandaag bied ik ook mijn excuses aan namens hen die ons als Bisschoppen en leiders van de Kerk zijn voorgegaan. Wij praten hun en onze daden, die schade hebben toegebracht, niet goed,” aldus Dew. “Wij erkennen dat het systeem en de cultuur binnen de kerk dit misbruik mogelijk hebben gemaakt. Dit systeem en deze cultuur hebben jullie in de steek gelaten en moeten veranderen,” aldus Dew.

Een tussentijds rapport dat in december van het afgelopen jaar openbaar werd gemaakt, toont aan dat tussen de jaren zestig en het begin van de 21ste eeuw tot een kwart miljoen kinderen, jongeren en kwetsbare volwassen lichamelijk, geestelijk en seksueel werden mishandeld in de instellingen. Kinderen van soms slechts negen maanden oud zouden zijn misbruikt door medewerkers, geestelijken en pleegouders. Slachtoffers werden onder meer verkracht, tot prostitutie gedwongen en ondergingen behandelingen met elektroshocks. Velen werden dagelijks verhuurd aan bedrijven in de landbouw en industrie om als goedkope ‘loonslaven’ te werken. Na gedane arbeid wachtte hen bij terugkomst in de tehuizen mishandeling en misbruik.

Premier Jacinda Ardern liet in 2018 een onderzoekscommissie instellen, omdat het land volgens haar kennis moest nemen van ‘een donker hoofdstuk in zijn geschiedenis’. Hoewel eerst gericht op zorginstellingen, werden later ook de Kerken zelf en andere religieuze instellingen aan het onderzoek toegevoegd. De commissie zal de regering later dit jaar advies uitbrengen over de kwestie en met voorstellen komen om herhaling tegen te gaan.

Geef een reactie op dit artikel