Kinderzomerkamp in Vaticaanse tuinen

-Vaticaanstad- (KNA) Ondanks de Corona-pandemie opent het Vaticaan zijn tuinen voor een zomerkamp. In de maand juli kunnen kinderen en jongeren rondom het verblijf van emeritus Paus Benedictus XVI deelnemen aan activiteiten, sport, zwemmen en op springkussens tekeer gaan.

Het initiatief ‘Estate Ragazzi in Vaticano’ richt zich op kinderen van Vaticaan-personeel.
De uitnodiging van het Vaticaan kwam op 12 maart en men ging toen uit van een einde van de Corona-crisis.  Ook in Italië zijn dit jaar georganiseerde vakantiefeesten voor jongeren mogelijk, echter onder strenge voorwaarden. Het Italiaanse ministerie voor familiezaken publiceerde op 16 mei richtlijnen. Het Vaticaan is echter niet aan het Italiaanse recht gebonden.

Het Vaticaanse zomerprogramma richt zich op 150 jonge deelnemers in drie leeftijdsgroepen van 5 tot 14 jaar. Het kamp wordt georganiseerd door leden van de Orde der Salesianen, die op werken met jongeren zijn gespecialiseerd. Gepland zijn groepswedstrijden en een kinderolympiade bij de landingsplaats van de Pauselijke helicopter, creatieve werkwinkels in de audiëntiehal, droppings en leerrijke spelletjes in de tuinen alsook activiteiten in de eigen sportzalen van het Vaticaan.

De Vaticaanse zomerkampen zijn niet nieuw, ze bestaan al jaren, maar werden altijd buiten de muren van het Vaticaan gehouden. Paus Franciscus heeft besloten dat dat voorbij is, het feest is voortaan in de tuin van de Paus.

Door de Corona-crisis zijn tal van ruimtes in het Vaticaan zoals de Pauselijke audiëntiehal of de Vaticaanse musea minder in gebruik. Het aantal kinderen van particulier personeel van de Heilige Stoel en de Vaticaanstaat bedraagt enkele honderden. Eén personeelslid en vader was kritisch en zei: “Het idee van een zomerkamp in de Vaticaanse tuinen is eigenlijk alleen maar voor volwassenen attractief. Met uitzondering van de prachtige tuinen heeft het areaal binnen zijn vestingsmuren iets van een gevangenis”.

Geef een reactie op dit artikel