Vrouwen in Zwitserse Garde ?

Woensdag 15 september 2021 06:00 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- In veel landen zijn vrouwen tegenwoordig geïntegreerd in de politie of het leger. Maar de Stichting voor de renovatie van de kazerne van de Pauselijke Zwitserse Garde, heeft het gerucht dat er binnenkort vrouwen als Gardist komen werken, verwezen naar het rijk der fabelen.

Mocht de Paus ooit beslissen dat vrouwen toegang krijgen tot de Zwitserse Garde, dan zou het “zonder problemen mogelijk zijn om een ​​vrouwenafdeling op te starten”, zegt voorzitter Jean-Pierre Roth van de Stichting dinsdag tegen het Katholieke persagentschap KNA.

De plannen voor de nieuwbouw van de kazerne voorzien in eenpersoonskamers voor alle bewakers en ook de interne structuur van het gebouw is flexibel.

De Zwitserse ‘SonntagsZeitung’ had afgelopen zondag Roth en voormalig federaal raadslid Ruth Metzler-Arnold geciteerd met verklaringen die wijzen op een spoedige toelating van vrouwelijke bewakers in het mannenbolwerk Vaticaan. In veel landen en zeker in Europa, zijn vrouwen nu geïntegreerd in de politie of het leger, men mag hen wettelijk niet meer uitsluiten, aldus Roth. En daar zit hem nu net de kneep. Het Vaticaan ligt weliswaar in Europa cq Europese Unie, maar is er geen lid van, sterker nog, het kan niet eens lid worden. Dictatoriale landen kunnen geen lid worden van de EU. Het Vaticaan is een Pontificaat en geen democratie, de Paus is alleenheerser en dus is er sprake van een dictatuur. Toch zou de Paus kunnen beslissen om vrouwen in dienst te nemen. In het Vaticaan werken veel vrouwen, waaronder zusters, in kantoren. Maar of het mannenberoep van bewaker van de Paus, sinds 1506, nu ook voor vrouwen werkelijkheid gaat worden, is zeer de vraag.

Voorstanders hebben het tij mee. Ten eerste is deze Paus altijd goed voor verrassingen, ten tweede kampt de Garde met een personeelstekort. Wie wil toetreden tot de Zwitserse Garde moet aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Kandidaten moeten de Zwitserse nationaliteit hebben, minstens 1,74 meter groot zijn, tussen 19 en 30 jaarongehuwd en katholiek. Zij moeten minstens twee jaar in dienst blijven.  Geloofsafval onder jonge Zwitserse mannen zorgt voor een matige aanwas van nieuw personeel. Maar ook het image van de Garde is bezoedeld. Onder Zwitserse jongemannen heeft de Garde het image van homoleger gekregen, na tal van homo sexschandalen.

Nieuwbouw van kazerne is hard nodig

Volgens Luitenant Urs Breitenmoser, woordvoerder van de Garde, gaat de geplande nieuwbouw vooral over “het bouwen van een veilige en moderne kazerne met voldoende ruimte en privacy voor de 135 bewakers (eenpersoonskamer met badkamer)”. Voorts zijn er extra appartementen nodig voor de gezinnen die “momenteel buiten de Vaticaanse muren wonen, aangezien er geen vrije appartementen meer beschikbaar zijn in de huidige kazerne“, aldus Breitenmoser.

De geplande nieuwbouw moet DV in 2023 van start gaan. Oplevering en inzegening zijn gepland voor 2027. Dan zal het 500 jaar geleden zijn dat Rome werd leeggeplunderd en 147 Zwitserse Gardisten stierven toen zij de toenmalige Paus Clemens VII verdedigden. Omdat de voormalige, deels vervallen kazerne-gebouwen volledig gesloopt en herbouwd moeten worden, zullen de bewakers in de tussentijd in wooncontainers in de Vaticaanse tuinen worden ondergebracht. Een uiterst prettig woonoord…

Geef een reactie op dit artikel