-München/Vaticaanstad- Aartsbisschop kardinaal Reinhard Marx van München gelooft dat de nieuwe Paus de celibaatsvereisten mogelijk zal versoepelen. “Allereerst gaat het erom het celibaat als levenswijze positief te evalueren en te beschermen”, zegt Marx in een interview met de dagbladen ‘Münchner Merkur’ en ‘TZ’.
Hij voegt eraan toe: “Maar moet het priesterschap beperkt blijven tot celibataire mannen? Zien wij echt alle roepingen die God ons geeft? Of blokkeren wij onszelf hier?” De deur naar deze discussie is niet gesloten, zegt Marx en voegt eraan toe: “Ik denk niet dat Paus Leo volledig achter het celibaat staat. Hij heeft ervaring, vooral in Latijns-Amerika.”
Op de vraag of de Paus verschillende snelheden bij de invoering van hervormingen zou kunnen toestaan, zegt Marx: “Ik denk dat hij er voor openstaat.” De verwachtingen zijn hooggespannen. “Sommigen in Duitsland denken dat wij in Duitsland een soort eigen kerkparlement of een democratie invoeren”, zegt Marx. Anderen zouden liever terugkeren naar het verleden en alles van de synodale weg vergeten. Marx: “Ik zie in geen van beide heil. Wij hebben een kerkelijke structuur waarin de bisschoppen een bijzondere verantwoordelijkheid dragen. Die zal niet worden afgeschaft.”
De kardinaal voegt eraan toe: “Maar wij hebben meer synodaliteit nodig; dat wil zeggen, de inclusie van iedereen in dienst van de kerk. Hoe wij dat kunnen organiseren, staat ter discussie.” Voor velen in de universele kerk is dit nieuw terrein. Hij ziet München-Freising op de goede weg. “Als ik als aartsbisschop geen ernstige problemen erken in theologische en pastorale kwesties, dan ben ik bereid een aanbeveling van ons eigen synodale pad te volgen, aangenomen met een tweederde meerderheid,” zegt Marx. Maar: “Wat Rome liever niet heeft – en ik ben daar ook sceptisch over – is een nationaal orgaan dat mij als bisschop en ons in het aartsbisdom dicteert wat wij moeten doen.”
Kritiek op de wapenwedloop
Gevraagd naar zijn zorgen, legt Marx uit dat deze met name betrekking hebben op de oorlogen in verschillende landen. “Er ontwikkelt zich een wapenwedloop die mij bang maakt. Moet dit onze redding zijn? Een verspilling van grondstoffen voor steeds nieuwe wapens? Daar heb ik een groot vraagteken bij.” Hij is er zeker van: oorlog kan niet de oplossing zijn. “Denk maar aan Gaza: tegen welke prijs proberen ze Hamas daar te vernietigen! Gelooft iemand echt dat Hamas zomaar zal verdwijnen en daarmee ook alle haat? Als bisschop moet ik me deze vragen ook stellen.”