Kardinaal Pell in Rome aangekomen, maar waarom ?

Leestijd: < 1 minuut -Rome/Vaticaanstad- (KNA) De Australische Kardinaal en voormalig chef-financiën van het Vaticaan, George Pell (79), is gistermiddag in Rome aangekomen. De reden van zijn bezoek is onbekend. Het Vaticaan wil zijn aankomst bevestigen noch ontkennen

Het gaat om Pell’s eerste bezoek sinds juli 2017. In de tussentijd werd Pell in Australië wegens sexueel misbruik aangeklaagd en veroordeeld, echter later via het hoogste Australische gerechtshof vrijgesproken. Ondanks deze uitspraak lopen al weer voorbereidingen voor nieuwe rechtszaken tegen hem. Zijn mandaat als eerste man op het ministerie van economische zaken van het Vaticaan eindigde februari 2019.

Volgens Italiaanse media kwam Pell kort na het middaguur aan op de Romeinse luchthaven Fiumicino en ging van daaruit direct door naar zijn privé-woning, vlakbij het Vaticaan tegenover de kazerne van de Zwitserse Garde. Hij ging niet in op vragen van journalisten.

Pell was tot voor kort de hoogste in kerkelijke rang, die zich wegens sexueel misbruik voor een rechter moest verantwoorden. Hij bleef zelf steeds volhouden onschuldig te zijn. Het Vaticaan vermeed tijdens de processen elke stellingname met betrekking tot de schuldvraag en verklaarde, een mogelijk intern juridisch onderzoek pas op te willen starten na een vonnis van een Australische rechtbank.

Als eerste leider van het in 2014 opgerichte staatssecretariaat voor economische zaken, uitte Pell kritiek op de  weinig transparante geldstromen bij de verschillende Curie-autoriteiten, hetgeen tot een interne strijd leidde met tal van leidinggevenden op verschillende afdelingen in de Curie, waaronder Giovanni Angelo Becciu. Investeringen uit Becciu’s ambtstijd worden momenteel juridisch onderzocht.

Becciu, die in 2018 hoofd van de Congregatie voor Heilig- en Zaligsprekingen en Kardinaal werd, trad afgelopen week, zonder opgaaf van reden, terug en zag tevens af van zijn rechten en privileges als Kardinaal.