-Bonn- De Europese katholieke vrouwenbewegingen, in met name Duitstalige landen, verwelkomen de uitverkiezing van Robert Francis Prevost tot Paus met hoop en vertrouwen. Het besluit van de nieuwe Paus om de naam Leo XIV te kiezen doet denken aan Leo XIII die de ontwikkeling van de sociale leer van de rooms-katholieke kerk weergeeft. Veel vrouwen zien dit als een sterk signaal van een kerk die zich inzet voor armen en kansarmen.
“De keuze van de nieuwe Pausnaam staat voor waarden zoals eenvoud en een duidelijke focus op urgente maatschappelijke vraagstukken. Door zijn ervaringen in Peru, de Verenigde Staten en het Vaticaan is hij bekend met een breed scala aan situaties en de complexiteit van de wereldwijde kerk. Wij hopen dat hij de koers van Franciscus in zijn Pontificaat zal voortzetten en de resultaten van het synodale proces tot nu toe zal implementeren. In zijn toespraak benadrukte Leo XIV vrede en eenheid in Christus – dat geeft ons hoop”, aldus de eerste reacties, onder andere van de Duitse vrouwenbeweging Maria 2.0.
De rooms-katholieke vrouwenbewegingen zien de verkiezing van de nieuwe Paus als een kans voor verdere noodzakelijke vernieuwing van de kerk. Vooral de rol van vrouwen moet sterker erkend en structureel versterkt worden. “De hoop is dat de nieuwe koers van de kerk een open dialoog is over de gelijke deelname van vrouwen op alle terreinen van kerkelijke verantwoordelijkheid. Bij paus Leo XIV zien zij hiervoor goede mogelijkheden. Voor hem is het werken met vrouwen vanzelfsprekend; Maria Lia Zervino, de voormalige voorzitter van de Wereldunie van Katholieke Vrouwenverenigingen, werkt bijvoorbeeld in zijn – nu voormalige – Dicasterie voor Bisschoppen.
De rooms-katholieke bisschoppen van België willen dat vrouwen tot het sacramentele diakenambt toegelaten worden en dat het verplichte priestercelibaat wordt afgeschaft. Dat schreven zij in een ontwerptekst van het Belgisch episcopaat ter voorbereiding van de Tweede Sessie van de Zestiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode in Vaticaanstad (2-27 oktober 2024).
Nederland kent alleen het KVG (Katholiek Vrouwen Gilde) als ‘vrouwenbeweging’, maar kerkpolitisch is deze gezelligheidsvereniging niet.