Klimaatactivisten lijmen zich vast aan schilderij van Picasso in Melbourne

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 9 oktober 2022 – 07.00 uur – Bron: ADN/Reuters – Beeld: Twitter
 -Melbourne- Een 59-jarige man en een 49-jarige vrouw, beide leden van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, hebben zich vanochtend vastgelijmd aan een schilderij van Picasso in museum Victoria in het Australische Melbourne.

Na anderhalf uur werden zij door de politie losgemaakt en gearresteerd, meldt de Australische omroep ABC. Zij hadden tijdens hun protest, een spandoek bij zich met daarop de tekst: “klimaatchaos = oorlog en hongersnood”. De politie heeft ook een derde persoon gearresteerd, een 49-jarige man.

Beschermende laag

Extinction Rebellion heeft de actie opgeëist. “Twee rebellen hebben zichzelf tegen het glas van Picasso’s ’Massacre in Korea’ vastgelijmd. Dit schilderij toont de verschrikkingen van de oorlog”, schrijft de groep op sociale media. De politie heeft volgens de Australische omroep bevestigd dat er een beschermende laag over het schilderij zat, waardoor onherstelbare schade kan worden voorkomen.

Extinction Rebellion houdt al jarenlang over de hele wereld demonstraties omdat er in de ogen van de activisten te weinig wordt ondernomen om de klimaatcrisis te bestrijden.