Benedictijnen geven les……in karate

-Königsmünster- (KNA) In de Abdij Königsmünster, in het Duitse Sauerland, worden vanaf zaterdag lessen in karate gegeven. Het is iets “geweldigs”, dat door een gevechtsschool in het Klooster de spiritualiteit van geloof en karate met elkaar worden verbonden, zegt de Benedictijn en vechtsportleraar Marcus Görl.

De school, die voorheen zijn plek had in een pand in het centrum van de plaats Meschede in het Sauerland, gaat vanaf morgen op de Kloosterberg haar deuren openen.

Volgens de Monnik en ‘Shihan’ – letterlijk vertaalt uit het Japans ‘leraar’ of ‘voorbeeld’ – zijn er parallellen tussen karate en het Kloosterlijk leven. De bron zijn bij allebei van ‘spirituele natuur’. Karate, hetgeen betekent ‘lege hand’, is geen wedstrijdsport, waarbij iemand wint en de ander verliest. “Bij deze sport staat innerlijke gelatenheid, bescheidenheid alsook  respect op de voorgrond”, aldus de Benedictijn.

De samenhang van karate en spiritualiteit wil Görl volgens eigen zeggen doorgeven aan zijn leerlingen. Daar hoort ook de vraag bij, waarom hun leraar in het Klooster is. “Wanneer ik een leerling jarenlang mag begeleiden, is het natuurlijk mooi, als hij weet, waar ik thuis ben.” De Abt heeft enkele van zijn leerlingen in het verleden zelfs gedoopt. Dat door de vechtkunst het Boeddhisme in het Klooster zijn intrek doet, daarvoor is Görl niet bang. “Ik zou het liever als een interreligieuze dialoog willen zien”, beklemtoont hij. Het Boeddhisme is niet “fout of negatief”.

De Abdij Königsmünster is in het verleden al vaker opgevallen door sportief-geestelijke programma’s: Al jarenlang bieden de Benedictijnen wandelsport aan en ook wandel-inkeer-dagen.

 

One Comment

  1. edwin vissers

    ga maar karate tegen Gods torn ,Gods engelen beschermen mij ,want ik mag niet dode

Geef een reactie op dit artikel