Burn-out bij Kloosterzusters

-Vaticaanstad- (KNA) Steeds meer Kloosterzusters lijden onder stress en burn-out. Verantwoordelijk voor de psychische belasting zijn situaties van uitbuiting en misbruik, maar ook de terugloop in nieuwe aanwas en economische zorgen zoals de hoge kosten van onderhoud van gebouwen, meldt het Vaticaanse vrouwentijdschrift “Donne Chiesa Mondo” in haar februari-uitgave.

De Kerk moet het thema gelijkstelling oppakken en rechten en plichten van Kloosterzusters beter definiëren, eist althans de Australische Kloosterzuster en psychologe Maryanne Lounghry volgens nieuwsbron ‘Vatican Insider’ donderdag, die reeds uit het nieuwste tijdschrift een voorpublicatie geeft.

Volledige transparantie

Zo zijn onder andere regels rond de bescherming tegen overbelasting, intimidatie en pesten alsook mogelijkheden voor eventuele therapieën noodzakelijk.

De Prefect van de Congregatie voor Kloosterordes, Kardinaal Joao Braz de Aviz, uitte zich in een interview over de hoge leeftijd binnen de Ordes en de daaruit voortvloeiende problemen, maar ook over machtsmisbruik en sexuele uitbuiting. Paus Franciscus wil in de kwestie rond misbruik, ook in Kloosterordes “volledige transparantie” scheppen, aldus Braz de Aviz volgens ‘Vatican Insider’. Voorts is er in opdracht van de Paus een start gemaakt met een opvanghuis in Rome voor Kloostervrouwen, die door hun Orde zijn uitgestoten en op straat kwamen te staan.

Geef een reactie op dit artikel