En alweer een ‘nieuw’ klooster

BERLIJN-De deelstaat Brandenburg en het bisdom Görlitz willen de onderhandelingen over de oprichting van een nieuw klooster in het voormalige cisterciënzerklooster Neuzelle zo snel mogelijk afronden. Het klooster werd de laatste jaren gebruikt als kantoorgebouw en moet straks de verblijfplaats van de monniken worden, zei minister van Cultuur Martina Münch (SPD) op dinsdag in Neuzelle.

De aanleiding voor een ontmoeting van de regering van Brandenburg met de Berlijnse aartsbisschop Heiner Koch en de Görlitzer-bisschop Wolfgang Ipolt was de 750ste gedenkdag van de oprichting van het klooster in Neuzelle. Afgelopen augustus kwamen cisterciënzers van de Oostenrijkse abdij van Heiligenkreuz naar Neuzelle op uitnodiging van Ipolt om het klooster nieuw leven in te blazen. De huidige drie religieuzen leven voorlopig even  in de katholieke pastorie. Om te blijven en te groeien, hebben ze echter een groter gebouw nodig en wachten ze op een bindende raamovereenkomst voor permanente huisvesting. Koch noemde de terugkomst van de cisterciënzer monniken van Heiligenkreuz een “unieke kans die niet zal terugkeren”.

Het overheidsorgaan “Stift Neuzelle” moet nu de externe renovatie van het gedeeltelijk door bouw en woningtoezicht gesloten kantoorgebouw overnemen. De kerk zal het interieurontwerp financieren, zei Münch.  De monniken kunnen de gebouwen op een permanente basis in bruikleen gebruiken, maar de staatsstichting blijft de eigenaar, zei de minister. De renovatie duurt tot ongeveer 2022. Ook moet er nog een ander onderdak gevonden worden voor de muziekschool en staatsbosbeheer, die gevestigd zijn in een deel van het kantoorgebouw, en daarnaast heeft de financiering van het renovatieproject tijd nodig. Het klooster/kantoorgebouw werd van 1948 tot 1993 als seminarie gebruikt. Meer info en foto’s van het kloostercomplex zie : http://www.750jahre-klosterneuzelle.de/en/

Foto: St. klooster Neu Zelle 750 jaar. Bron: RBB

 

Geef een reactie op dit artikel