Engeland: Benedictijnen verlaten klooster Downside

-London- (KNA) Hoge kosten, gebrek aan intredingen en een historisch misbruikverleden: De Benedictijnen van het beroemde Engelse klooster Downside verlaten na meer dan twee eeuwen hun klooster en thuishaven in het graafschap Somerset.

De nieuw gekozen Abt van Downside, Nicholas Wetz, zegt tegenover magazine ‘The Tablet’, de beslissing van de nog acht aanwezige monniken werd unaniem genomen. De immense gebouwen zijn veel te groot voor ons; het onderhoud vergt enorme geldbedragen, aldus de Abt. Men hoopt op een geestelijk nieuwe start elders of in een andere, reeds bestaande gemeenschap van Benedictijnen. Van de leiding over het Downside-gymnasium, dat ook in het kloostercomplex is ondergebracht, en het lesgeven, hebben de monniken al afscheid genomen; het internaat werd aan een stichting over gedragen.

Een onderzoek naar misbruikzaken uit het verleden aldaar is in volle gang. Hij en zijn medebroeders zijn niet de daders, “maar het waren wel leden van onze Orde”, aldus de Abt. De daden zijn in onze herinnering en de verhuizing naar elders betekent niet dat wij vluchten voor dit treurige thema.

De Duits-engelse architectuurhistoricus Sir Nikolaus Pevsner noemt de Abdij van Downhill  het “mooiste en indrukwekkendste voorbeeld van de Rooms-Katholieke renaissance in Engeland”. De geschiedenis van de Abdij gaat ver terug, ook toen Katholieken in Engeland nog wegens hoogverraad vervolgd werden. Engelse monniken stichtten in 1606 in het hedendaagse Noord-Franse Douai bij Arras een nieuw Benedictijnenklooster.

Ten tijde van de Franse revolutie trok de Orde naar Engeland en vestigde zich in 1814 in Downside. De hedendaagse gebrouwen, zoals de kerk, het klooster en de school werden in 1870 en de jaren daarna gebouwd; de Abdijkerk ontstond tussen 1872 en 1938.
Momenteel ligt er volgens magazine ‘Tablet’ nog geen kant-en-klaar verhuisplan voor de monniken. Abt Wetz benadrukt dat het belangrijk is het cultureel erfgoed, de bibliotheek en de parochie van Downside te beschermen. “Zeer zeker zal men geen toestemming verlenen om in de gebouwen een nachtclub te beginnen”, aldus de Abt.

Foto Flavus/publiek domein

Geef een reactie op dit artikel