Friesland/Nw.-Guinea Biografie van een kleurrijke en eigenzinnige pater

-FRYSLâN- Deze week verschijnt de bijzondere biografie die Ida Hylkema uit It Heidenskip schreef over haar oom Sibbele.

Boerenzoon Sibbele Hylkema groeide op in het katholieke Blauwhuis. Toen hij dertien was stapte hij met een grote koffer op de bus naar Apeldoorn, waar op het kleinseminarie zijn leven in het teken van Gods woord begon. Begin jaren zestig vertrok hij als franciscaner missionaris naar Nieuw-Guinea. In de wildernis leerde hij de Papoea’s kennen. Hij bestudeerde hun taal en gewoonten en zag hoe ze worstelden met hun identiteit, ingeklemd tussen de Nederlandse missie en de Indonesische overheersing. Zelf had Sibbele het ook niet gemakkelijk; hij vocht tegen eenzaamheid, frustraties en cultuurverschillen.

Papoea’s

Politieke situatie rond overdracht Deze biografie geeft een indruk hoe Hylkema de missie en de politieke situatie rond de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië beleefde, inclusief de gevolgen daarvan voor de Papoea’s. Zijn jonge jaren in Blauwhuis en zijn laatste levensjaren in Workum komen ook aan de orde.

Een vakantie die Ida en haar zuster in 1991 doorbrachten bij hun oom in Irian Jaja vormt samen met talrijke brieven die de missionaris tientallen jaren lang naar zijn familie in Fryslân schreef, de basis voor Pater onder de Papoea’s – Biografie van Sibbele Hylkema, missionaris & antropoloog. Dit familiebezoek maakte de verhalen levend die Ida door de jaren heen over haar oom Sibbele had gehoord. Maar ze realiseerde zich ook dat er veel was dat de familie niet van hem wist. Wie was deze oom eigenlijk?

Het boek

Geef een reactie op dit artikel