Heiligspreking Kardinaal Newman op 13 oktober

 -Vaticaanstad- De Heiligspreking van de Engelse Kardinaal John Henry Newman (1801-1890) zal plaats vinden op 13 oktober. Dat deelde het Vaticaan gisteren mede.

Paus Franciscus heeft tijdens een bijeenkomst van Kardinalen, een zogenaamd Consistorie, de aankondiging gedaan voor vijf Heiligsprekingen.

Ook de Zwitserse Franciscanes Marguerite Bays (1815-1879) zal in oktober tijdens de Amazone-Synode (6 tot 27 oktober) in het boek der Heiligen worden bijgeschreven.

De uit London afkomstige John Henry Newman baarde, als belijdend Anglicaans geleerde, in 1845 door zijn overtreden tot het Katholicisme voor veel opzien. In de Katholieke Kerk had hij een belangrijke rol als theoloog en later als Kardinaal. Hoewel er in het begin veel wantrouwen en kritiek op Newman was, geldt hij inmiddels groot “Bruggenbouwer tussen Anglicanen en Katholieken”. In 2010 werd Newman door Paus
Benedictus XVI in Birmingham zalig gesproken. Het was de eerste keer, dat Benedictus XVI een dergelijke ceremonie, die hij normaal aam Kardinalen toevertrouwt, persoonlijk uitvoerde.

Marguerite Bays werd op 8 september 1815 in La Pierraz (Diocese Fribourg-Lausanne-Geneve) geboren en stierf 27 juni 1879. De gediplomeerd coupeuse hoorde bij de Derde Orde van de Heilige Franciscus. In 1854 genas zij van-het-ene-op-het-andere moment van kanker. Na de plotseling genezing openbaarden zich bij haar stigmata (wondentekenen, die Jezus bij zijn kruisiging werden toegebracht, toen zijn handen en voeten werden doorboord met spijkers en zijn zijde met een lans). Paus Johannes Paulus II sprak Bays in 1995 zalig.

Tevens zullen diverse stichters van Kloosterorden Heilig worden gesproken, te weten de Indische Maria Teresa Chiramel Mankidiyan (1876-1926), de Italiaanse Giuseppina Vannini (1859-1911) en de Braziliaanse  Dulce Lopes Pontes (1914-1992).

Bron: Vaticaan/KNA Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*