Hoeve Abdij van Park in Leuven gerestaureerd

Leestijd: 2 minuten
Restauratieproject van de 17de-eeuwse hoeve (Foto EMB)
Donderdag 17 juni 2021 07:59 – Bron: Redactie kerk/Abdij Foto: Abdij
  -Leuven (B)- Het restauratieproject van de 17de-eeuwse hoeve van de Abdij van Park in Leuven is afgerond. In DV september wordt het gebouw officieel ingehuldigd.

De tiendenschuur, de stallen en het melkhuisje kregen een grondige verbouwing. “Wij wilden het verleden en het heden met elkaar verbinden, en de gebouwen hun oorspronkelijke functie zo veel mogelijk teruggeven”, zegt wethouder/schepen van Restauraties Dirk Vansina (CD&V) afgelopen dinsdag bij de perspresentatie.

“Wij zijn gaan werken vanuit de bestaande constructies uit de 17de eeuw”, zegt Katrien Deckers, architect monumentenzorg bij stad Leuven. “Om tot een praktisch en bruikbaar gebouw te komen moesten zaken aangepast worden aan de hedendaagse bouwvoorschriften en-of nieuwe technieken toegepast worden. Oud en nieuw samenbrengen, dat was de uitdaging.”

In 2004 werd door de gemeenteraad een plan uitgewerkt om de locatie een nieuwe bestemming te geven. In 2010 werden de eerste vooronderzoeken opgestart. De restauratie van de Abdijhoeve ging van start in 2018. Aan de buitenzijde is bijna niets veranderd en ook de houten gebinten binnenin zijn vrijwel volledig bewaard gebleven. Omdat in de hoeve ook vleermuizen een woonplek hebben gevonden, zijn openingen aangebracht en is er vleermuisvriendelijke verlichting op de hooizolder geplaatst.

De schuur kan gebruikt worden voor kleinschalige evenementen. De Wikke, de Abdijwinkel alwaar biologische groenten en fruit te koop zijn uit eigen teelt, krijgt een nieuwe plek.

Geef een reactie op dit artikel