Novice vertrekt al na vijf maanden uit abdij Westmalle: “Zonder afscheid te nemen”

-MALLE- Yannick Coussement, een van de drie ‘roepingen’ die na een inleefweekend in de lente van dit jaar besloot om Pater te worden in de Trappistenabdij van Westmalle, heeft het Kloosterleven na vijf maanden vaarwel gezegd. “Op Allerzielen. Zonder afscheid te nemen. Zonder iets achter te laten”, bevestigt de Abt.

“Trappist zijn is moeilijk en zwaar”, zegt de Abt van Westmalle. “Het zijn lange dagen: van 04.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds, acht uur bidden per dag, hard werken, geen vacantie… Dat is allemaal niet zo simpel.”

Bij zijn intrede had de Novice nog zeer vastberaden geklonken: “Deze Abdij vind ik echt fantastisch, het is een prachtige plaats in de natuur met een boerderij, heerlijk eten, kaas, een mooie bibliotheek, veel literatuur en een brouwerij. Nu ben ik echt overtuigd”, vertelde hij aan Radio 2 België. Opmerkingen dat het Kloosterleven niet altijd rozengeur en maneschijn is, wuifde hij toen resoluut weg.

“Nochtans gaat elke Broeder vroeg of laat door een crisis. Vergelijk het met een huwelijk. Ofwel werk je er dan aan, ofwel geef je het op”, zegt de Abt van Westmalle, die na wat aandringen toegeeft niet echt verbaasd te zijn over dit vertrek. “Wie met veel bravoure intreedt, legt zichzelf onnodig veel druk op. Als je het écht meent, dan moet je eigenlijk in alle stilte intreden, in het verborgene.”

Yannick Coussement was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Abdij Foto: Abdij

One Comment

  1. edwin vissers

    Ben ook uitgetreden daar ,ze preken daar vele wegen naar de Vader ,alle godsdiensten zijn waar ,net zoals die satanische paus de voeten van Mohammed kust ,die vieze vuile babyboomers zijn helemaal verlicht door lucifer
    allemaal priesters die niet wedergeboren zijn .Guerric Aerden ocso / abdij O.L.V. van het Heilig Hart (BE-Westmalle) ,dat zwijn liet me gebak eten tijdens de het vasten ,ben een diep gelovig mens ,maar als ik hem zie gaat i tandjes spugen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*