Tilburg: Zusters van de Goede Herder gedagvaard voor dwangarbeid jonge meisjes

 TILBURG -De Kloosterorde Zusters van de Goede Herder in Tilburg zal aansprakelijk gesteld worden voor dwangarbeid van tenminste 44 vrouwen in de vorige eeuw. Dit gebeurde onder meer in Tilburg.

Vorig jaar bracht de krant aan het licht dat 15.000 meisjes in Nederland onder dwang moesten werken in bijvoorbeeld wasserijen, strijkkamers en naaiateliers van de Zuster van de Goede Herder. Een deel van deze misstanden vond in Tilburg plaats, maar het gebeurde ook in Kloosters te Zoeterwoude, Velp en Almelo.


Jo Keepers is een van de meisjes die dit overkwam. Zij vertelde afgelopen jaar haar verhaal aan Omroep Brabant. Ze moest bij Zusters van de Goede Herder strijken, zes dagen per week. “Het was een bedrijf. Om zes uur stonden wij op. Dan moesten wij naar de Kerk, iedere dag. Wij moesten bedden opmaken en naar de eetzaal voor het ontbijt, daarna gingen we werken. Gans de dag.” Daar heeft zij, naar eigen zeggen, artrose aan overgehouden.

Over haar tijd bij de Zusters heeft zij weinig goede woorden, zij heeft jarenlang nachtmerries gehad. Zij droomde dat zij ook nadat zij 21 jaar werd niet weg mocht uit het Klooster. Terwijl dat normaal wel het geval is. “Huilend werd ik wakker. Zo’n trauma heeft het bij mij achtergelaten.” Het ergste vond zij het onrecht. “Ik heb altijd gedacht: waarom ben ik hier? Ik heb toch niks misdaan?” Omroep Brabant had een gesprek met haar zie onderstaande video.

Bron: MB/NRC/Omroep Brabant Foto: BHIC

One Comment

  1. Chris Schuur

    Welke gerechtelijke instantie veroordeelde de meisjes/vrouwen tot werken in ateliers van de Zusters v.d. Goede Herder?

Geef een reactie op dit artikel