Trappisten winnen veldslag in wateroorlog

Het is niet uitgesloten dat de paters van de Abdij ­Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort enkele flesjes van hun alom geprezen trappistenbier soldaat hebben gemaakt, toen ze vernamen dat de Raad van State de vergunning van de groep Lhoist heeft opgeschort. Die Waalse kalkproducent wil al jaren proefboringen uitvoeren in de waterhoudende kalklaag onder haar steengroeve. In oktober 2017 had ze groen licht gekregen van de Waalse minister van Milieu, Carlo Di Antonio (CDH), maar de Raad van State fluit dat nu terug.

De tijd dringt voor Lhoist, want tegen het huidige tempo is de kalkgroeve in 2022 volledig ontgonnen. Lhoist heeft een plan om de commerciële leefbaarheid van de groeve met twintig jaar te verlengen. Maar dan komt de watertoevoer voor de abdij en de stad in gevaar. Daarom stelt Lhoist voor om dieper gelegen water op te pompen naar de bron die de stad en abdij gebruiken. Om aan te ­tonen dat dit de kwaliteit van het water niet aantast, wil het daarvoor proefboringen doen.

Maar de paters zien dat niet zitten. Zij vrezen dat de samenstelling van het water zal veranderen. En het is net die unieke samenstelling die volgens de geestelijken het wereldberoemde gerstenat van Rochefort die wereldwijd gewaardeerde smaak bezorgt.

 Lhoist was al bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Er dreigt nu een ‘vertraging van minstens een jaar’

Lhoist vindt de vrees ongegrond. ‘Bij de droogte in juni 2017 hebben we ook al water opgepompt uit een nabijgelegen put, voor de stad en de abdij. En daarmee hebben ze ook perfect hun bier kunnen brouwen’, zegt Jean Marbehant van Lhoist.

Het ‘neen’ van de Raad van State is een streep door de rekening van Lhoist. Het bedrijf was al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en wou in juni de eigenlijke proefboringen starten. Er dreigt nu een ‘vertraging van minstens een jaar’.

De paters-trappisten mogen dan al een veldslag hebben gewonnen, de oorlog om het water is nog lang niet gestreden. ‘De Raad van State heeft de vergunning geschorst omwille van een technische, juridische reden’, zegt Marbehant. ‘Het houdt in dat we een andere vergunning moeten aanvragen, wat we ook zullen doen. We voldoen vandaag al aan alle voorwaarden om die vergunning te krijgen.’

Wie uiteindelijk aan het langste eind trekt, is moeilijk te voorspellen. Lhoist is een mastodont, met een omzet van meer dan een miljard euro. Daartegenover is de jaaromzet van de paters – 14,4 miljoen euro – klein bier.

Bron: VTM Foto: Trappisten/Wikimapia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*