Vaticaan onderzoekt spanningen in klooster Maria Laach

 

-Glees- (KNA) Het Vaticaan laat de werk- en leefomstandigheden in de Benedictijnenabdij Maria Laach onderzoeken. Lees verder onder de foto>

De Orde verzocht zelf om een apostolische visitatie, zo deelde het klooster mee. De Eichstätter Bisschop Gregor Maria Hanke en de Abt van de Ettaler Benedictijnenabdij, Barnabas Bögle, zijn met het onderzoek belast en kwamen Pinksteren voor een eerste bezoek naar de abdij. De visitatie moet weer ‘vrede in Maria Laach’ brengen en het klooster een solide fundament geven voor de toekomst.

Aan het klooster zijn, naar eigen zeggen, momenteel 35 Monniken verbonden. In de abdij bestaan al langere tijd spanningen. Sinds 2014 heeft het klooster geen Abt meer. Onlangs werd in het voorjaar de verkiezing, tot nader order, verschoven. Sindsdien leidt Pater Petrus Nowack (63) als Prior-Administrator het convent. Omstreden is binnen de gemeenschap de leef- en werkvorm voor de toekomst van de abdij, de keus is het klooster open houden voor toeristen en evenementen of sterker op het kloosterleven concentreren.

De abdij aan de Laacher See werd in 1093 gesticht, maar onder druk van de secularisatie in 1802 opgeheven. In 1892 werd het klooster weer door Monniken in bezit genomen. Tot het klooster behoren twaalf ondernemingen, waaronder een uitgeverij, boekhandel, keramiekproductie, kwekerij, hotel en levensmiddelen- en drankenwinkel,  met rond 250 personeelsleden.

Foto: KNA/PBFoto

 

Geef een reactie op dit artikel