Wout (19) en Nicolas (23) treden in: Novicen met YouTube-en Facebook

  Kent Gij ‘The Averbode Young Ones’ (TAYO) al? Neen, dat is niet de naam van een losgeslagen vlaamse jeugdbende, maar wel van twee jonge Novicen van de Abdij van Averbode. De twee Wout Willems (19) en Nicolas De Brauwer (23), hebben ook al een eigen YouTube- en Facebook-kanaal. Hun doel: de mensen laten kennismaken met de wereld achter de Abdijmuren. Lees verder onder de foto>>>

Wout en Nicolas: “Met onze filmpjes willen we hen een beeld geven. Natuurlijk is het ook de manier om hen vandaag de dag aan te spreken. Wie zit er te wachten op een zoveelste saaie flyer? Filmpjes op sociale media, bewegende beelden… Dat zijn de zaken waar jongeren mee bezig zijn”.

Het promofilmpje voor de meeleefdagen staat nu een week online en is al 600 keer bekeken. “Ondertussen zijn er ook al twee inschrijvingen extra binnen”, weten zij. De meeleefdagen vinden plaats van 22 tot 24 december en zijn gericht op alleenstaande mannen van 17 tot 30 jaar. Toen zij met het idee op de proppen kwamen, was de Abdijgemeenschap direct enthousiast. Lees verder onder de foto>>>

Bijbelcitaten op profane muziek

“Zelfs de Abt”, zeggen zij. “Gisteren, tijdens de vaatwas, kwamen onze oude Confraters met nieuwe ideeën op de proppen. Ondertussen hebben wij een heel plan uitgedokterd. Elke tweede dinsdag van de maand plaatsen wij een nieuwe film online, en dat doen wij nog tot zeker december 2020. Wij zetten onze favoriete Bijbelcitaten op hedendaagse muziek maar laten ook het alledaagse leven binnen de muren van het Klooster zien. Waarom zouden wij dit niet mogen als kinderen van de eenentwintigste eeuw? Wij moeten ook niet wachten tot wij dertigers zijn. Het is nu dat wij actief moeten zijn. Volgende week lanceren wij alvast een extra film rond Kerstmis! Opnemen en monteren doen wij zelf. Tot in de late uurtjes.

Intreden

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om in te treden? “Mijn ouders gingen wekelijks naar de Heilige Mis en ik ging gewoon mee”, vertelt Wout, die afkomstig is uit Wolfsdonk (B). “Op mijn achtste ben ik Misdienaar geworden. Aanvankelijk deed ik dit omdat de Mis dan sneller voorbijging. Tot op het moment dat je geraakt wordt door bepaalde uitspraken en er verder over begint na te denken. Dat is blijven groeien en opeens kreeg ik het idee om in de Abdij in te treden.”

Schuilen in kerk

“Bij mij liep het enigszins anders”, aldus Nicolas uit Ver-Assebroek (Brugge). “Mijn moeder komt uit een Katholiek gezin maar mijn vader was erg liberaal, zelfs anti-klerikaal. Als jongen schuilde ik vaak in een Kerk tegen de regen. Ik moest een half uur wachten op de bus en er was geen hokje. Samen met wat vrienden haalden wij dan allerlei kattenkwaad uit. Tot op een bepaald moment ik de Kerk binnenkwam en ik ‘gepakt’ werd door het Kruisbeeld. ‘De Kerk is jouw thuis’ hoorde ik. Dat is best eng. Ik begon te huilen en heb het op een lopen gezet.” Nicolas besloot om in te treden. “Aanvankelijk in de Orthodoxe Kerk, maar pas hier, bij de Norbertijnen, voelt het als thuiskomen.”

Vrouwelijk schoon…

De twee jonge Novicen zijn niet immuun voor vrouwelijk schoon. “Neen, als ik een knappe vrouw zie, draai ik mijn hoofd ook om”, lacht Nicolas. “Ik heb ogen gekregen. Anders kun je jezelf beter opsluiten in je kamer en nooit meer buiten komen. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je ermee doet. Laatst was ik in Denemarken voor een bezoek aan een Kerk en de familie die de Kerk runde, had een knappe dochter. Ik beken: ik ben er twee uur mee aan het praten geweest en vergat de wereld rondom mij. Maar het is niet zo dat ik haar nu per se voor mij wil. Dat zou egoïstisch zijn. Ja, we zijn bevriend op Facebook en daar blijft het bij.” “Die passie zit in elke mens maar die liefde moet je vanuit het celibaat kunnen beleven”, voegt Wout eraan toe.

Het leven in de Abdij is ook… lekker eten. “We hebben vier professionele koks in dienst”, zegt Nicolas. “De eerste die zegt dat het eten hier niet te vreten is, krijgt van mij een klap aan zijn oren.  Wij eten altijd drie gangen: met een dessert. Het eten gaat ook altijd gepaard met gebedsmomenten. En of wij ook een Averbode mogen drinken? Enkel op zondagnamiddag!” Dat dan weer wel.

Geef een reactie op dit artikel