Zijn de wijze lessen uit het klooster vandaag de dag nog relevant?

Dinsdag 7 september 2021 08:03 – Bron: Redactie kerk/Abdij berne- Beeld: PB
  -Berne Heeswijk- Hoe weet je wat je wilt in het leven? Wat helpt jou in het maken van keuzes? Hoe ga je om met verandering? De Abdij van Berne lanceert de podcast AbdijTalks waarin de broeders van de abdij samen met jonge mensen op zoek gaan naar een nieuw perspectief op herkenbare thema’s. Iedereen krijgt te maken met verlies, angst, twijfel en keuzestress. Mogen die gevoelens er ook zijn?

Het leven van millennials bestaat uit eindeloze keuzes en veranderingen, terwijl het kloosterleven op het eerste gezicht een leven van stabiliteit en regelmaat is. Maar zijn deze werelden écht zo verschillend? Wat hebben ze elkaar te vertellen?

Dezelfde twijfels

In de podcast AbdijTalks verbindt gespreksleider Liesbeth Jansen elke aflevering een jongere en een broeder van de Abdij van Berne. Er ontstaan verrassende gesprekken. “Er zaten steeds nieuwe mensen voor de microfoon, die elkaar nog nooit hebben ontmoet, die hele andere levens leiden,” vertelt Jansen, zelf theoloog en programmamaker. “En opeens blijken ze heel veel overeenkomstig te hebben. Dat ze met dezelfde twijfels, vragen en verlangens rondlopen. Dat heeft mij echt verrast.”

Perfecte plaatje

De broeders openen de deuren van hun Abdij en delen hun eigen ervaringen en inzichten. Broeder Joost geeft bijvoorbeeld een praktische tip voor wanneer je voor een grote levenskeuze staat. Hij raadt aan: “Leef een hele dag alsof je ‘ja’ hebt gezegd tegen de keuze. Hoe ziet je leven er dan uit, welke consequenties heeft dit besluit? Probeer alles in detail te ervaren. En leef vervolgens een hele dag alsof je ‘nee’ hebt gezegd. Het gaat niet om rationeel lijstjes tegen elkaar afzetten, maar écht voelen.”

Ook ontdekken we dat Instagram en het kloosterleven meer op elkaar lijken dan je zou verwachten, want ook als broeder moet je soms aan het perfecte plaatje voldoen. Broeder Hans: “Ik dacht: als je in het klooster zit moet je altijd vredig en gelukkig zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo.”

Zoekende

Zodra je de Abdij van Berne binnenkomt voel je het: hier treed je een andere wereld binnen. Waarom vinden de broeders het belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan? Broeder Frank vertelt: “Jonge mensen zijn, net als wij vroeger, zoekende. Iedereen is uiteindelijk zoekende in zijn leven. Het is voor ons een uitnodiging om mensen te helpen bij die zoektocht. Vaak heeft het te maken met het durven kijken in de stilte van je eigen hart, om rust en bezinning op te zoeken en op die manier ruimte te creëren om met de dingen van het hart bezig te zijn.” Jongeren kunnen tevens enkele dagen doorbrengen in het gastenverblijf van de Abdij.

Wil je ontdekken of de wijze lessen uit het klooster ook vandaag de dag nog relevant zijn? Luister nu de podcast AbdijTalks. Alle afleveringen zijn te vinden in je favoriete podcastapp zoals Spotify. Ook staan alle afleveringen op abdijvanberne.nl.

De podcast-serie is mede mogelijk gemaakt door Kerk en Wereld.

Geef een reactie op dit artikel