Zuster Ludwina (83) is woedend over dwangarbeid bij De Goede Herder (video)

“Ik had geen idee wat er allemaal gebeurde bij De Goede Herder, maar wat een wantoestand”, zegt de 83-jarige Ludwina Foolen.

Zuster Ludwina, al 65 jaar non in het klooster van de Franciscanessen van Veghel, is woedend over de reportage die ze zag over dwangarbeid door jonge meisjes bij de zusters van De Goede Herder. “Ik werd er gewoon misselijk van. Met walging heb ik de uitzending gekeken. Ik ben boos en opstandig over wat ik allemaal hoorde en zag. Het zijn géén zusters, ze zijn puur uit op winstbejag. Daar herken ik mij helemaal niet in.”

Tussen 1860 en 1978 werden minimaal 15.000 jonge meisjes en vrouwen onder dwang tewerkgesteld bij de katholieke zusters van De Goede Herder. De jonge meisjes, die vaak als ‘losbandig’ en ‘moeilijk opvoedbaar’ werden bestempeld, moesten lichamelijk zwaar werk verrichten.

Die meisjes waren slavinnen, jullie hebben ze vernederd zodat ze voor hun hele leven gebroken zijn.

Zuster Ludwina Foolen over dwangarbeid bij de zusters van De Goede Herder.

‘De kerk is muisstil’

Ludwina vindt het verschrikkelijk dat de kerk niets van zich laat horen over wat er met de ruim 15.000 meisjes is gebeurd. “Dat ze niet opkomen voor deze duizenden meisjes vind ik onbegrijpelijk. In de Bijbel staat dat vrouwen de spil in het gezin zijn, ze moeten stralen. En niet een slavin zijn.”

Bron: ADN/1Vandaag/SMN Foto: Wikimedia

Geef een reactie op dit artikel