Zusters in Aken zoeken invulling voor klooster in Simpelveld

Huize Loreto (Foto EMB)
Maandag 07 december 2020 13:45 Bron: redactie kerk/Orde/Foto wiki)
-Simpelveld/Aken- De Zusters van het Arme Kind Jezus in Aken, eigenaar van huize Loreto in Simpelveld, zijn naarstig op zoek naar de verdere invulling van het grotendeels leegstaande kloostercomplex in het hart van die gemeente.

Huize Loreto is een voormalig klooster in het Limburgse dorp Simpelveld, gelegen aan Kloosterstraat 68. Sinds 2018 is in het voormalige klooster Museum de Schat van Simpelveld gevestigd.

Het klooster werd gebouwd in 1878 voor de Zusters van het Arme Kind Jezus, een van huis uit Duitse congregatie die echter, ten gevolge van de Kulturkampf, naar Nederland moest uitwijken. Architect was Hermann Joseph Hürth.

Het betreft een groot bakstenen bouwwerk in neogotische stijl, voorzien van een neogotische kapel. Deze kloosterkerk van Maria Boodschap is een kruiskerk met een zeer hoog middenschip, geflankeerd door scheiwanden met twee rijen bogen boven elkaar. De kerk beschikt over een rijk neogotisch altaar. Naast het klooster bevindt zich een voormalig meisjespensionaat, en verder is er een boerderij met diverse bedrijfsgebouwen. De rector van het klooster was woonachtig in een neogotisch herenhuis van 1875 aan Rodeput 12, genaamd: ‘t Kanthuis.

In 2012 vertrokken de laatste zusters. In de kapel bevond zich het graf van de in 2018 zalig verklaarde Clara Fey, de stichteres van de congregatie. De resten van Fey werden in 2012 door de zusters overgebracht naar Aken.

Klik hier voor een fotoreportage van het kloostercomplex

 

 

Geef een reactie op dit artikel