Zusters Ursulinen vertrekken uit Venray

Leestijd: 2 minuten

Laatste kloostergemeenschap vertrekt uit Venray, dat ooit vijftien kloosters kende.

Vrijdag 18 november 2022 – 11:21 uur – Bron: Klooster – Beeld: Publiek domein/ CCBYSA4.0
 -Venray- De kloosterorde Ursulinen, vertrekt uit Venray.

Burgemeester Leontien Kompier ontving gisteren de laatste drie zusters die in het klooster aan de Merseloseweg verblijven. De zusters bewonderden onder begeleiding van archivaris Paul van Meegeren een schilderij dat recentelijk een plekje heeft gekregen in ‘hun oude klooster’, dat nu dienst doet als gemeentehuis van Venray.

Voor het eind van dit jaar vertrekken de laatste Venrayse zusters naar het Ursulinenklooster de Bisweide in Grubbenvorst. Het klooster aan de Merseloseweg wordt omgebouwd tot een woongemeenschap met appartementen. Daarmee verdwijnt de laatste kloostergemeenschap uit Venray, dat er ooit in het Rijke Roomsche leven maar liefst vijftien kende.

Geschiedenis van de Ursulinen in Venray

In 1838 vestigt zich een groep van acht zusters uit het Belgische Tildonck in Venray om daar een nieuwe kloostergemeenschap te stichten. De nonnen namen hun intrek in de gebouwen van het voormalige klooster Jerusalem. De congregatie had als doel het ‘onderwijzen en vormen van Rooms-Katholieke meisjes op vele vlakken’.

Geen schoolgeld

De Ursulinen herbouwden het oude Jerusalem en al in hetzelfde jaar openden zij een schoolklas voor arme kinderen en een pensionaat voor zes leerlingen. Het daaropvolgende jaar openden zij een school waarvoor de ouders geen schoolgeld hoefden te betalen, wat in die tijd erg ongebruikelijk was. Het pensionaat werd uitgebreid en telde in 1840 al 44 leerlingen. Frans was de voertaal, een schooluniform was verplicht. Het internaat was hofleverancier van postulanten: zusters in het eerste stadium van het kloosterleven.

Bijna twintig jaar later brachten de zusters Ursulinen een groot deel van het lager onderwijs voor meisjes in Venray onder hun vleugels door de openbare meisjesschool over te nemen. De gemeenteraad gaf daar 24 december 1856 toestemming voor. Om te kunnen ontspannen werd een stuk bos aan de Merseloseweg gekocht, het latere St. Odapark.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de hoogtijdagen voor de Ursulinen in Venray voorbij. Het pensionaat verhuisde naar de Gasstraat en nog later werd de Sjaloomhoeve (de huidige Witte Hoeve) pensionaat. Het kloostergebouw is uiteindelijk in 1973 aan de gemeente verkocht die er het gemeentehuis in vestigde.