Meer faillissementen in september

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 12 oktober 2021 04:02 – Bron: CBS/ADN – Beeld: PB
  -Heerlen- Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in september 18 bedrijven meer failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. 

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Afhankelijk van de stijging van de energieprijzen kan het aantal faillisementen snel oplopen, zowel particulier als bij met nam kleine zelfstandigen. Traditioneel zorgt een verhoging van de dagelijkse kosten bij consumenten voor een terugval in kooplust -en kracht. De middenstand ‘voelt’ dit dan als eerste in de omzet.

Ook is er angst voor het oplopen van het aantal werklozen. Grote ondernemingen vrezen voor een ‘klap’ voor de economie bij de huidige energieprijzen. Een van de vele voorbeelden is de aluminiumproductie bij Aldel in Delfzijl, daar is door het hoge gasverbruik de kostenfactor zo hoog opgelopen, dat sluiting dreigt.